Savijača od maka, jabuka i višanja

Današnji dan zasladit će nam Jannette Razum s bloga Slatki svijet torti i kolača na kojem smo pronašli recept za savijaču od maka, jabuka i višanja.

Sastojci
Smjesa od maka i jabuka
  • 200 g mljevenog maka
  • 5 žlica šećera
  • 2 žličice cimeta
  • 2 srednje velike jabuke
  • 200 ml mlijeka
  • Nadjev od višanja
  • 350 g višanja
  • 1 vanilin šećer
  • 2 ravne žlice gustina
Premaz za kore
  • 100 g maslaca
  • 100 ml mlijeka
Ostalo
  • 500 g listova za savijače (12 kom)
Priprema

Za pripremu premaza maslac i mlijeko zagrijte na laganoj vatri tek toliko da se maslac otopi.

Za pripremu nadjeva mlijeko zagrijte do vrenja pa njime prelijte mak kojeg ste pomiješali sa šećerom i cimetom. Smjesu dobro izmiješajte pa dodajte krupno naribane jabuke.

Višnje ili trešnje, ovisno što imate i volite, pomiješajte s vanilin šećerom i gustinom.

Za svaku savijaču potrebne su vam tri kore. Prvu koru premažite s malo mješavine maslaca i mlijeka. Na nju stavite drugu koru, također ju premažite s malo mješavine maslaca i mlijeka i prekrijte trećom korom. Na treću koru, preko 2/3 površine kore, stavite nadjev od maka i jabuka, Po maku posipajte malo višanja, odnosno trešnja pa lijepo umotajte kore u savijaču. Savijače slažite jednu do druge na namašćen lim. Isto ponovite s ostatkom sastojaka, ukupno ćete dobiti četiri savijače.

Savijače prije pečenja premažite s ostatkom mješavine maslaca i mlijeka i posipite s jednim vanilin šećerom. Savijaču pecite 20-25 minuta na 180°C, dok ne poprimi zlatno -žutu boju. Savijaču poslužite toplu ili hladnu, a po želji ju možete posuti šećerom u prahu.

Fotografija: Slatki svijet torti i kolača

Slatkopedija
Slatkopedija

Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.