Ricotta tart s medom i smokvama

Volimo ljeto i zato što nam donosi smokve, a smokve nam pak donose ukusne slatke recepte poput ovog za ricotta tart s medom i smokvama koji stiže s bloga Sweet life by Karla autorice Karle Kovačić.

Sastojci
Podloga
  • 70 g badema
  •  90 g brašna
  • 70 g maslaca
  •  ¼ žličice soli
  • 1 žličica vode
Krema
  • 4 žumanjka
  • 50 g šećera
  • 425 g ricotte
  • 1 žličica arome vanilije
  • 3-4 žličice meda
  • svježe smokve
Pripreme

Prije početka pripreme ocijedite ricottu ako je potrebno. Koristite gazu ili suhu kuhinjsku krpu.

Bademe sameljite pa im dodajte brašno, maslac i sol, a zatim sve izmiksajte dok ne postane mrvičasto. Dodajte vodu, ako je potrebno nadodajte i par kapi više nego što je navedeno u sastojcima tako da se sve dobro poveže. Razvaljajte tijesto za kalup promjera 20 cm. Ja sam koristila kalup za tart ravnih rubova, ali može i onaj za tortu. Prije pečenja rashladite ga zajedno s tijestom u hladnjaku 30-40min.

Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva, podlogu izvadite iz hladnjaka, prekrijte papirom za pečenje i na njega stavite kuglice za pečenje (kao zamjena može i grah, riža…). Pecite 20 minuta, a zatim izvadite podlogu iz pećnice, uklonite papir za pečenje i kuglice te pecite još 5 minuta.

Dok se kora dodatno peče pripremite kremu. Izmiksajte žumanjke sa šećerom dok smjesa ne problijedi, a zatim dodajte ricottu i ekstrakt vanilije pa još malo izmiksajte. Izvadite kalup iz pećnice pa u njega ulijte kremu i pecite još 30 minuta. Kada je tart gotov ohladite ga desetak minuta na sobnoj temperaturi pa stavite u hladnjak još desetak minuta. Zatim po njemu kistom namažite med ili ga samo malo prolijte te poredajte narezane svježe smokve. Servirajte odmah ili vratite u hladnjak do serviranja.

Fotografije: Sweet life by Karla

Slatkopedija
Slatkopedija

Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.