Prhka pita od sira s posipom

Tihana Lohinski s bloga Strawberry soup danas s nama dijeli recept za prhku pitu od sira s posipom koja se za vrijeme njezinog djetinjstva često pekla u njezinom domu.

Sastojci
Tijesto
  • 75 g pirovog brašna (možete koristiti i bijelo pšenično brašno ili neko po vašem izboru)
  • 3/4 žličice praška za pecivo
  • 2 žlice meda ili 35 g šećera + 1 vanilin šećer
  • prstohvat soli
  • 1 jaje (izmućeno, upotrijebit ćete pola. Drugu polovicu možete kasnije umiješati u smjesu sa sirom ili ga iskoristiti za premaz nekih kiflica, peciva, kruha…)
  • 35 g maslaca
Nadjev
  • 350 g svježeg ili posnog sira po vašem izboru
  • 3 žlice meda ili 75 g šećera
  • 2 žlice limunovog soka
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 1 žlica gustina ili aru praha
  • 2 jaja (odvojeno žumanjci i bjelanjci)
  • 125 ml vrhnja za šlag
Posip
  • 50 g pirovog brašna (možete koristiti i bijelo pšenično brašno ili neko drugo po vašem izboru)
  • 1-2 žlice meda ili 35 g šećera + 1 vanilin šećer
  • 35 g maslaca
Priprema
Tijesto

Pomiješati brašno, sol i prašak za pecivo.

Dodati maslac narezan na kockice, polovicu izmućenog jaja i med. Izmiješati mikserom pa po potrebi dodati još malo brašna.

Umijesiti prhko tijesto, zamotati ga u prozirnu foliju pa staviti u hladnjak na sat vremena.

Nakon što se tijesto malo ohladi i stisne u frižideru, uzmite kalup u kojem ćete peći. Od ove mjere pecite u malom kalupu promjera 18 centimetara, a ako radite duplu mjeru (veću pitu), pecite u kalupu promjera 26 centimetara. Tijesto rasporedite po kalupu tako da i stranice budu obložene. Izbodite ga vilicom da se prilikom pečenja ne bi napuhalo, a onda stavite peći u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva. Pecite desetak minuta.

Nakon desetak minuta, tijesto izvadite iz pećnice pa po njemu rasporedite nadjev od sira, a gore posip (recept za nadjev i posip je u nastavku teksta).

Nadjev

Odvojite bjelanjke od žumanjaka. Pazite da vam dio žumanjka ne upadne u bjelanjke jer se onda bjelanjci neće dati čvrsto izraditi u snijeg. Ako se to ipak dogodi, najbolje je dio žumanjka koji je upao izvaditi ljuskom od jaja.

Bjelanjke istucite u čvrst snijeg.

I vrhnje za šlag umutite u posebnoj posudi.

Izmiješajte žumanjke, sir, med, vaniliju i limunov sok.

U smjesu sa sirom ručno umiješajte snijeg od bjelanjaka, a zatim i snijeg od vrhnja za šlag. Sjedinite, a zatim sve to rasporedite na podlogu od tijesta.

Posip

Pomiješajte brašno, maslac narezan na kockice i med. Prstima napravite mrvičastu smjesu željene krupnoće. Ako koristite med pa je smjesa previše mekana, dodajte još malo brašna dok ne dobijete željenu teksturu. Ako koristite šećer, nećete imati ovaj problem.

Posip ravnomjerno rasporedite po nadjevu od sira, a zatim kolač stavite peći u pećnicu zagrijanu na 180-200 stupnjeva na 35-40 minuta (vrijeme pečenja ovisi o pećnici pa provjerite s vremena na vrijeme kako vam kolač ne bi zagorio, a ne treba ni ostati tekuć u sredini).

Pitu ohladiti i poslužiti.

Napomena

Na gornji dio pite sam stavila posip od tijesta, a osim na taj način, možete ovu pitu pokriti i ribanim tijestom koje ćete prethodno staviti u zamrzivač. Ovdje sam posebno zamijesila tijesto za donji dio, a posebno sam napravila posip, no možete učiniti i tako da cijelo tijesto zamijesite odjednom, a zatim polovicu odvojite i stavite u zamrzivač na otprilike sat vremena. Kad se malo stisne, izvadite ga i ribežom naribajte na gornji dio pite, nakon što ste ju namazali nadjevom.

Pišem vam recept za mini pitu, a ako želite napraviti pitu klasične veličine, jednostavno poduplajte sastojke koje sam napisala ovdje u receptu.

Fotografije: Strawberry soup

Slatkopedija
Slatkopedija

Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.