Prevrnuti kolač s jabukama i orasima

Ponovno smo zavirili u bogatu slatku riznicu recepata Jannette Razum na njezinom blogu Slatki svijet torti i kolača i tamo pronašli ovaj recept za prevrnuti kolač s jabukama i orasima.

Sastojci
  • 8 većih jabuka (Zlatni delišes)
  • 100 g + 50 g šećera
  • 100 g sitno sjeckanih oraha
Biskvit
  • 4 jaja
  • 200 g šećera
  • 200 g glatkog brašna
  • 1 prašak za pecivo
Priprema

Jabuke operite, ogulite i izdubite im sredinu.

Dno većeg kalupa bogato posipajte šećerom (100 g) tako da lijepo pokrije dno kalupa. Preko šećera posložite pripremljene jabuke. Ukoliko imate manje jabuke možda će vam trebati i više od 8 jabuka kako bi popunili cijeli kalup.

Orahe sitno nasjeckajte i pomiješajte sa šećerom (50 g). Tom mješavinom napunite izdubljene jabuke. Tako pripremljene jabuke pecite 15-20 minuta na temperaturi od 180°C, dok malo ne omekšaju.

Dok se jabuke peku, pripremite biskvit.

Bjelanjke izmiksajte u čvrsti snijeg. Žutanjke pjenasto mutite sa šećerom nekoliko minuta dok ne dobijete svijetlu, gustu smjesu.

Žutanjcima naizmjenično dodajte brašno pomiješano s praškom za pecivo i snijeg od bjelanjaka. Smjesu nježno miješajte špatulom dok ne dobijete glatku smjesu bez grudica.

Omekšale jabuke prelijte pripremljenim biskvitom pa nastavite peći kolač dodatnih 25-30 minuta, dok se biskvit ne ispeče.

Kada se kolač ohladi, oštrim nožem prođite uz rub kalupa pa kolač pažljivo preokrenite na pladanj za posluživanje.

Napomena

Kolač prije posluživanja možete, ali i ne morate, premazati tučenim slatkim vrhnjem!

Fotografija: Slatki svijet torti i kolača

Slatkopedija
Slatkopedija

Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.