Povijest torte – od otmjenog kruha do kraljice proslave

Proslave su danas nezamislive bez veličanstvene torte, a kada je ona nastala i kakav je njezin put do danas bio donosimo u nastavku.

Pogani su prve torte pekli na mjestima kod Rollright Stones u Oxfordshireu, a prva je izrađena u mlađem kamenom dobu. Posluživala se za Beltane – galski naziv za proslavu koja se održavala  1. svibnja. U škotskom je visočju taj dan bio izrazito važan jer su tada tjerali stoku i ovce u planine gdje su palili svetu vatru kojom se štitila stoka i ovce. Upravo se na toj vatri pekla Bannoca. Prije 200 godina kruh je predstavljao glavnu hranu, a poboljšani, otmjeniji kruh obogaćen šećerom ili medom smatrao se tortom. Običaj pečenja malih torti stigao je s Rimljanima koji su takve tortice davali bogovima.

Katolička je crkva, u srednjem vijeku, poticala  pečenje torti za proslave dana svetaca. No, u XVII. stoljeću, dolaskom Olivera Cromwella i puritanaca na vlast, sve se mijenja. Torta postaje problem. Budući da su se oni zalagali za naporan rad i ozbiljnu molitvu, a obilježavanje dana svetaca pečenjem torti  je izazivalo užitak i slavljenje, borili su se protiv toga smatrajući to poganskim običajem. Osobito im je smetala torta koja se izrađivala za Sveta tri kralja koja se sastojala od tijesta s mnogo voća i oraha te bogatih aroma. Smatrali su da šećer i arome izazivaju požudu, što je za njih bilo strogo zabranjeno, stoga su zabranili izrade torti i održavanje proslava.

Žene se s pečenjem torti počinje povezivati tek u XVII. stoljeću kada su prvi put ušle u muški svijet kuhinje te napravile revoluciju. Prva ženska kuharica izdana je 1615.  pod nazivom English houswife. Radilo se o zbirci recepata među kojima je i jedan od najstarijih recepata za tortu. Sve torte iz prošlosti, do tada, zapravo su bile neka vrsta kruha jer su sadržavale kvasac, no u ovom receptu nije bilo kvasca. To je prva torta koja se sastojala od četiri glavna sastojka: jaja, brašna, šećera te začina anisa. Uskoro se pečenje torti proširilo po skromnim domovima, točnije 1830., kada su pećnice postale jeftinije pa ih je više ljudi moglo sebi priuštiti. Na taj su način brojni ljudi počeli i zarađivati.

U XIX. stoljeću, torta doživljava svoj procvat. Dostupnošću parne lokomotive i sve većim prihodima, ljudi su masovno počeli odlaziti sa sela u gradove gdje su se krijepili ukusnim, domaćim tortama. S vremenom su torte dosegle titulu kraljice proslave te se danas smatraju neizostavnim dijelom svakog rođendana, krštenja, pričesti vjenčanja te brojnih drugih važnih proslava.

Fotografije: Pixabay

Mirjana Bošković Smrekar
Mirjana Bošković Smrekar

Pisanje za portal Slatkopedija njezin je prvi izlet u novinarstvo, a tom poslu ju je, kao veliku ljubiteljicu slastica, privukla tematika portala.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.