Oznaka Hrvatski otočni proizvod brojnim slatkim proizvodima

Oznaka Hrvatskog otočnog proizvoda ove je godine dodijeljena i brojnim slatkim proizvodima, među kojima su đžemovi, likeri, sirupi, ali i smokvenjak, lambija, panduleti i druge tradicionalne slastice.

Među slatkim proizvodima koji su ove godine dobili oznaku „Hrvatski otočni proizvod“, koja se godišnje  dodjeljuje proizvođačima koji imaju sjedište tvrtke na otocima i koji nominirane proizvode izrađuju na otocima, našli su se razni džemovi poput džema od ljute naranče s Pelješca, džema od smokava sa šljivom i ružmarinom te od grožđa s otoka Pašmana i džema od mirte s Hvara. Oznaku su dobili i razni sirupi i likeri: sirupi od rogača s Korčule, od cvijeta kadulje s Hvara, od šipka s Pašmana i liker od mirte, od gorkog badema i od višnje s Murtera te od maginje (planike) s Murtera i od kadulje s Pašmana.

Među kolačima našli su se smokvenjak s otoka Pašmana, lambija iz Blata s otoka Korčule, pandulete te medenjaci i paprenjak od rogača s otoka Hvara, torta hrapoćuša s Brača, keksi s narančom, s limunom i s čokoladom s otoka Silbe i pelješki galetini s bademima i orasima.

Oznaku je dobio i varenik, to jest reducirani grožđani mošt koji se tradicionalno priprema na otoku Korčuli, kao i neizostavni arancini, limuncini i broštulane mjendule.

Oznaka „Hrvatski otočni proizvod“ dodjeljuje se na period od tri godine onim proizvodima koji uz iznimnu kvalitetu i izvornost pokazuju i inovativno-kreativna nova uporabna rješenja i promišljen pristup otočnoj izvornosti. Ove godine oznaku „Hrvatski otočni proizvod“ dobila su ukupno 73 otočna proizvođača za 141 proizvod i proizvodnu liniju. Riječ je o prehrambenim, kozmetičkim i odjevnim proizvodima te suvenirima koji se uglavnom rade u malim serijama i potječu s ograničenih otočnih lokaliteta.

Pregled svih proizvoda koji su dobili oznaku Hrvatski otočni proizvod dostupan je na mrežnim stranicama Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

Fotografija: Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije

Ana Brkanlić
Ana Brkanlić

Diplomirana novinarka, ljubiteljica sunčanih dana, ruževa u bojama šumskoga voća i čokolade na sve načine.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.