Orašasti plodovi – dobri za zdravlje, odlični za slastice

Pri izradi slastica često se koriste orašasti plodovi u različitim oblicima i za različite svrhe: za tijesta, kreme ili dekoracije.

Orašasti plodovi zapravo su voće. Njima pripadaju bademi, orasi, lješnjaci, kesteni,  pistacio, ali i mnoge druge podvrste koje ne rastu u našem podneblju, kao što su indijski orah, makadamijski orah, brazilski orah, japanski orasi i mnogi drugi. Sve orašasto voće ima jezgru ili plod koji su zaštićeni korom ili tvrdom ljuskom.

Za razliku od većine voća, orašasti plodovi obiluju visokim udjelom bjelančevina, minerala, vitamina B skupine te zdravim masnoćama. Nezaobilazan su dio ljudske prehrane, a zbog svog sastava imaju povoljan utjecaj na ljudski organizam. Ipak, ne preporučuje se njihova prevelika konzumacija jer su bogati masnoćama i kalorijama.

Upotreba orašastih plodova u izradi slastica je raznovrsna. Koriste se u svim oblicima, cjeloviti, sjeckani ili mljeveni. Dodaju se u tijesta kao jedna od sastavnih namirnica, u raznovrsne kreme i pudinge te se koriste za dekoraciju slastica. Mljeveni orašasti plodovi u nekim receptima mogu zamijeniti brašno pa se često koriste za izradu slastica koje ne sadrže gluten.

Fotografije: Pixabay

Mirjana Bošković Smrekar
Mirjana Bošković Smrekar

Pisanje za portal Slatkopedija njezin je prvi izlet u novinarstvo, a tom poslu ju je, kao veliku ljubiteljicu slastica, privukla tematika portala.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.