Odlazak poznatog konavoskog kuhara

Dubrovačku i konavosku javnost u nedjelju, 14. svibnja 2017., potresla je tužna vijest o smrti poznatog konavoskog kuhara Boža Lučića, koji je preminuo nakon teške bolesti u 67. godini života.

Božo Lučić je gotovo cijeli svoj životni vijek posvetio očuvanju tradicionalnih konavoskih jela. Bio je jedan od pokretača zaštite autohtonih jela na svim razinama, od lokalne, preko nacionalne pa sve do svjetske razine te je jedan od najzaslužnijih za pokretanje inicijative za upisivanje  poznate slastice rozate na popis nematerijalne baštine UNESCO-a.

Ljubav prema Konavlima

Bio je čovjek koji nije samo radio svoj posao, već ga je volio i živio za njega i s njim. Rado je pričao o svojim Konavlima, o autohtonim jelima i slasticama svoga kraja, nastojeći ih sačuvati od zaborava i vratiti ih na jelovnike diljem Dubrovačko-neretvanske županije. Nesebično je dijelio svoje široko znanje, ne samo o jelima svog kraja, već i o običajima i tradicijama Konavala. Svoje je znanje prenosio i pišući u raznim lokanim novinama, ali i na društvenim mrežama, gdje je gotovo do zadnjeg dana bio aktivan, uveseljavajući svoje brojne pratitelje pozitivnim i vedrim statusima te svojim brojnim tekstovima.

Za svoj je rad primio niz priznanja, među kojima je i titula najboljeg kuhara Hrvatske koja mu je uručena 2010. na Danima hrvatskog turizma. Tada je postao i doživotni član Hrvatske kulinarske akademije.

Brojna obitelj, prijatelji i štovatelji lika i djela Boža Lučića oprostili su se od njega na posljednjem ispraćaju u Brotnicama. Rođeni Konavljanin i ljubitelj svega konavoskog tako je zauvijek svoj mir pronašao u svojim Konavlima.

Fotografije: Iz albuma Boža Lučića

Ispis
Kate Bošković
Kate Bošković

Svoju ljubav prema novinarstvu i slastičarstvu spojila je pokretanjem portala Slatkopedija, na kojem svakodnevno piše o svojim omiljenim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.