Nika Žganec: „Kuhinja je mjesto gdje se mogu najbolje kreativno izraziti“

Razgovarali smo s mladom Varaždinkom Nikom Žganec koja uživa u izradi i dekoriranju slastica.

Instagram profil vixennika iza kojeg stoji mlada Varaždinka Nika Žganec pun je predivnih fotografija raznih, bogato dekoriranih slastica, a među njima prevladavaju visoke torte. Iako joj slastičarstvo nije struka i cjelokupno znanje o izradi i dekoriranju slastica stekla je sama, Nika je upravo u kuhinji pronašla pravi način za izražavanje svih svojih kreativnih ideja.

Ona zna kako uljepšati dječji rođendan elegantnim tortama baš po želji slavljenika, ali i kako uveličati najvažnije trenutke poput djevojačkih večeri. Naime, Nikina slatka priča počela je prije osam godina pripremom torte za djevojačku večer njezine prijateljice. Kako se priča dalje razvijala i hoćemo li uskoro njezine recepte čitati na blogu ili u kuharici, otkrila je u razgovoru za naš portal.

Dovoljno je na trenutak zaviriti na vaš Instagram profil kako bi se ustanovilo da ste velika ljubiteljica slastica, osobito torti. Kada se rodila ta ljubav i kad ste otkrili svoj talent za izradu i dekoraciju torti?

Moja je mama u krugu obitelji i prijatelja oduvijek bila sinonim za ukusne i lijepe torte. Kod nas se one nisu pripremale isključivo za rođendane, već prema željama i potrebama. Tako sam i sama stekla naviku i prepoznala užitak u pripremi torta i slastica. Kroz vrijeme, shvatila sam da je kuhinja mjesto gdje se mogu najbolje kreativno izraziti te su moji apetiti za isprobavanjem novih recepata i svladavanjem novih tehnika dekoriranja postepeno rasli.

Na prvi pogled čini se da među vašim slasticama prevladavaju visoke i bogato dekorirane torte. Jesu li one doista vaš izbor i zašto? Pripremate li ikada i sitne kolače i kekse?

Obožavam visoke i bogato dekorirane torte! Smatram ih elegantnima i uživam u njihovoj izradi, posebno kada ih ukrasim akvarel efektom i cvijećem ili slatkišima. Za „kućnu upotrebu“ uz torte često radim i kekse i sitne kolače, no najviše volim single-serve deserte u čašama.

Kad ste izradili svoju prvu tortu i za koga?

Baš prve torte ikad pripremljene se ne sjećam, no mogu pretpostaviti da je bila za nekog od članova obitelji povodom njihovog rođendana. Prvu ne-klasično dekoriranu tortu, obučenu u fondant s velikom šarenom mašnom od fondanta, napravila sam prije nekih 8 godina prijateljici za djevojačku večer.

Imate li neke simpatične anegdote kad je u pitanju izrada torti?

Prilikom izrade je manje simpatičnih, više onih paničnih „hoće li uspjeti“ ili „hoću li stići“ (smijeh), no simpatično i lijepo je kada osobno isporučim dječju tortu na rođendan pa imam priliku vidjeti ozarena nasmiješena lica mališana, kao i uzbuđenje kada krenu prstići u glazuru pa u usta. Bude mi baš toplo pri srcu jer za to je torta i napravljena… iako se roditelji vjerojatno ne bi sa mnom složili budući da u tom trenu kreće utrka s vremenom u kojoj nastoje uslikati malog slavljenika dok torta još sliči na tortu.

Koje su vam omiljene tehnike dekoriranja slastica?

Torte najviše volim ukrašavati obojanim buttercreamom, uz akvarel efekt te jako volim živo cvijeće na njima. Također, odnedavno uživam u dodavanju zlatnih i srebrnih jestivih listića na površini što ih u konačnici čini još dekadentnijima, a vjerujem da je to ono što svatko želi od deserta. Manjim desertima volim posvetiti jednako pažnje te sam najsretnija kad ih uspijem ukrasiti uniformno, kao malu slatku vojsku.

Kako ste stekli znanje u području pripreme i dekoriranja slastica? Jeste li sve sami naučili ili ste prošli neku formalnu edukaciju?

Što se pripreme i dekoriranja slastica tiče, nemam formalnu edukaciju, samouka sam – temelje je postavila mama, a dalje sam gradila sama iz znatiželje. Uz Internet, zaista je jednostavno svladati novu tehniku ili pronaći željeni recept.

Koliko vremena posvećujete izradi i dekoriranju slastica?

Na to pitanje je vrlo teško odgovoriti jer vrijeme varira od jednog do nekoliko dana, ovisno o zahtjevnosti projekta. Ipak, najčešće mi je dva dana dovoljno, prvenstveno zbog procesa hlađenja krema, stezanja torte u kalupu i dr.. Figurice od fondanta zahtijevaju najviše vremena zbog etapa sušenja između sklapanja i lijepljenja.

Od koga ste dobili najvažniji savjet za pripremu slastica i koji je to bio?

Budi autentična – ono što radiš i stvaraš mora biti rezultat tvoje vlastite unutarnje motivacije, samo tada može biti zaista dobro, kvalitetno i reprezentativno. U prijevodu u kontekstu pripreme slastica – inspiriram se drugima, no nastojim ne kopirati te se trudim da svaka torta i slastica budu odraz mene. Savjet sam primila od jedne drage osobe i u suštini, primjenjiv je na sve u životu.

S obzirom na predivne fotografije vaših slastica, nameće se pitanje kako to da se još niste pridružili brojnim blogerima na hrvatskoj blogerskoj sceni? Možemo li uskoro očekivati vaš blog ili vaše recepte ukoričene u kuharicu?

Blog je već duže vrijeme u planu, a kuharica jedna od velikih želja negdje u budućnosti, no stvarima volim pristupati temeljito od početka,  i iskreno, zasad mi je teško odabrati kategoriju kojoj pripadam jer želim dijeliti puno više sadržaja od samo slastica. Jednog dana.

Odakle crpite ideje za dekoraciju slastica? Pratite li nekog hrvatskog ili stranog dekoratera slastica koji vam možda predstavlja uzor u vašem radu?

Jedan konkretni uzor nemam, no prolistate li listu profila koje pratim na Instagramu, vidjet ćete niz vrsnih slastičara čiji su radovi vrijedni divljenja. Ipak, koliko god volim prekrasne slastice koje plijene pažnju, češće sam u potrazi za novim kvalitetnim receptima jer okus uvijek mora biti na prvom mjestu.

Na što je osobito važno obratiti pažnju prilikom dekoriranja slastica?

Da budete opušteni i da prihvatite činjenicu da ne mora i ne može biti 100 posto savršeno. Ako ste imalo poput mene, stalno ćete nalaziti „još nešto“ što se može promijeniti, dodati, oduzeti… pola mudrosti leži u tome da znaš kad je dosta.

Imate li neku slasticu koju jedete onda kada ste tužni ili pak neku s kojom slavite svoje uspjehe?

Kada sam tužna u pravilu ne jedem slastice jer moja ideja comfort fooda je nešto iz zdjelice, na žlicu, poput chilija i quinoe. No komad sočnog browniea ili čokoladne torte mi uvijek razvuče osmjeh na lice i nahrani dušu. Uspjehe slavim slasticama koje su u mi u tom trenu omiljene. Posljednji sam rođendan proslavila uz Milka tortu, a nebrojeno puno prethodnih uz jedan od vječnih favorita – Schwarzwald tortu.

I za kraj, otkrijte nam svoje slatke planove – možemo li u budućnosti očekivati i neko slatko mjesto na kojemu ćemo moći isprobati sve slatke delicije koje izlaze iz vaše kuhinje?

Toplo se nadam da hoćete, možda i prije nego li se nadate.  Ipak, za vlastiti posao u daljnjoj budućnosti, vidim se u bistrou s asortimanom kvalitetnih, ukusnih i lijepo dekoriranih slastica.

Fotografije: Nika Žganec

Kate Bošković
Kate Bošković

Svoju ljubav prema novinarstvu i slastičarstvu spojila je pokretanjem portala Slatkopedija, na kojem svakodnevno piše o svojim omiljenim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.