Nesvakidašnja upotreba povrća u slasticama

Upotreba povrća u izradi slastica može biti od koristi onima koji se ne boje eksperimentiranja ili se žele hraniti zdravije.

Neke su se povrtnice od davnina upotrebljavale u desertima, a neke su put ka slasticama pronašle tek nedavno. Upotreba povrća u slatkim jelima poznata je onima koji se žele hraniti zdravije, ali i roditeljima čija djeca nisu ljubitelji povrća. Povrće neutralnog ili slatkastog okusa desertima će dodati vlakna i nutrijente, zamijeniti masnoće, brašno i šećer, a kolač s povrćem zasigurno neće imati okus na salatu.

Smatra se da je mrkva svoje mjesto u svijetu slastica pronašla još u srednjem vijeku, što i ne čudi jer mrkva sadrži najviše šećera od sveg povrća. Na temeljima srednjovjekovnog pudinga od mrkve, u XIX. stoljeću nastao je i slavni kolač od mrkve. Populariziran u sedamdesetima kao izuzetno zdrav, sočan kolač od mrkve u kombinaciji sa svježim sirom i danas je pravi desert.

Krumpir, točnije pire kuhanog krumpira, u novije se vrijeme u slasticama često koristi kako bi se smanjila količina brašna u receptima ili pak potpuno zamijenilo brašno. Upotreba pirea u biskvitima postala je prava mala tajna uspješnih slastičara. Biskviti, pogotovo čokoladni, s pireom od krumpira ostat će sočni i bit će im  potrebno manje masnoće. Radi neutralnog okusa, nitko neće ni primijetiti da kolač sadrži pire.

Bundeva, tikva ili buča poznat je sastojak američke pite od bundeve (eng. pumpkin pie). No, upotreba bundeve u slasticama veoma je raznovrsna. Bundeva može biti glavna zvijezda biskvita, kreme, keksa ili štrudle. Odlično se slaže s jačim začinima poput cimeta i muškatnog orašćića, s jabukama i s čokoladom. Prije upotrebe u slasticama, bundevu je dobro ispeći ili skuhati i ispasirati u gladak pire.

Batat, korjenasto povrće porijeklom iz Srednje i Južne Amerike, zbog prirodne se slatkoće u desertima upotrebljava širom svijeta. U Sjedinjenim Državama, pogotovo na američkom Jugu, pita od batata (eng. sweet potato pie) tradicionalno se priprema kao desert za Dan zahvalnosti. U formi pirea, batat je odličan nadjev za pite i savijače, ali i kao dodatak slatkim kruhovima i biskvitima.

Cikla, korjenasto povrće blago slatkastog i zemljanog okusa, uglavnom se koristi u desertima s čokoladom. Čokolada će prekriti zemljani okus cikle, a cikla će biskvitu dati sočnost i prirodnu slatkoću. Takav biskvit zahtijevat će i manje masnoće. Prije pripreme slastica s ciklom, najbolje ju je ispeći i zatim ispasirati. Intenzivno ljubičasta boja cikle u desertima neće proći nezamijećeno.

Tikvice se, zbog svog neutralnog okusa, izvrsno uklapaju u slastice, pogotovo razne zdrave i slatke kruhove, biskvite i muffine. Tikvice dodaju vlažnost biskvitima, ali su prepune vode i treba dobro ocijediti prije pripreme kolača kako se biskvit ne bi razmočio i raspao. Odlično se slažu s čokoladom, ali i svježinom limuna i limete. Korištenje ribanih tikvica u slasticama odličan je način da povrće pojedu čak i ona djeca koja ga najmanje vole.

Fotografije: Pixabay

Ana Brkanlić
Ana Brkanlić

Diplomirana novinarka, ljubiteljica sunčanih dana, ruževa u bojama šumskoga voća i čokolade na sve načine.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.