Nataša Pralica: „S čokoladom ne može doći do zasićenja“

Nataša Pralica, autorica poznatog bloga Natašine slastice/Kolači.biz, za naš je portal ispričala sve o netom završenom radu na kuharici Moji čokoladi kolači.

Jedna od knjiga koja je na ovogodišnjem Interliberu održanom u studenom u Zagrebu privukla osobitu pažnju jest i kuharica Moji čokoladni kolači, na kojoj je kao stručna suradnica i fotografkinja sudjelovala i Nataša Pralica, autorica bloga Natašine slastice/Kolači.biz. Jedna od najpoznatijih hrvatskih blogerica sedam je mjeseci predano radila na knjizi, pripremivši oko 200 recepata u kojima je glavni sastojak – čokolada.

S Natašom smo tom prilikom razgovarali o tomu kako je bilo neprestano raditi s čokoladom, koliko je teško bilo odabrati recepte koji će ići u kuharicu, ali i što nam slatko sprema ovog Božića na svom blogu.

Iz tiska je nedavno izašla kuharica Moji čokoladni kolači, čije ste recepte vi u svojoj kuhinji pripremili i fotografirali. Koliko je dugo trajala priprema ove kuharice i s kojim ste se sve izazovima tijekom pripreme susreli?

Na kuharici sam radila 7 mjeseci i mogu reći da sam se u tom periodu maksimalno posvetila tome, kako bih u konačnici bila zadovoljna receptima iza kojih stojim. Nakon što sam odradila svoj dio posla, uslijedilo je pripremanje za tisak, a za to je zaslužna urednica Gospodarskog lista Martina Morić. Sama knjiga za mene je izazov koji sam prihvatila jer nisam imala prilike susresti se s time do sada.

Kako je uopće došlo do vaše suradnje s Gospodarskim listom i jeste li odmah prihvatili ponudu za sudjelovanjem u izdavanju kuharice ili ste se možda malo premišljali?

S obzirom na to da me moji pratitelji godinama pitaju hoću li imati svoju kuharicu, moram priznati da sam često znala razmišljati o tome, ali nikako se nisam odlučila. Ukazala mi se prilika da surađujem s Gospodarskim listom i da postanem njihova stručna suradnica i fotograf u stvaranju knjige Moji čokoladni kolači. Budući da je to za mene nešto novo, na početku mi je prolazilo kroz glavu kako će to sve izgledati, ali na kraju svega dolazi zadovoljstvo sada kada iza sebe imam jedno novo iskustvo.

Možete li nam malo detaljnije predstaviti kuharicu – koliko recepata je uvršteno, u koliko su kategorija podijeljeni recepti, ima li više kremastih ili suhih recepata…?

U knjizi se nalazi blizu 200 recepata i svaki sadrži čokoladu, kao što govori sam naziv kuharice. Često znam reći da u knjizi ima za svakoga po nešto kao što su: torte, kremasti i suhi kolači, oni koji se ne peku……

Je li vam bio izazov pripremiti toliko slastica u kojima je temeljna namirnica čokolada? Je li možda došlo do zasićenja takvim receptima ili vas je pak oduševila raznolika upotreba čokolade u raznim receptima?

Mislim da mi je veći izazov bio oprati posude od čokolade nakon toliko odrađenih recepata (smijeh). S čokoladom ne može doći do zasićenja, barem u mom slučaju (smijeh). Bilo mi je zaista zadovoljstvo pripremati slastice s tom namirnicom na razne načine. Kada spomenemo čokoladu, uglavnom pomislimo na običnu tamnu čokoladu, a zapravo dosta recepata je napravljeno i s bijelom čokoladom.

U kuharici se nalaze recepti koje potpisuju čitatelji Gospodarskog lista. Znate li uopće koliko je recepata pristiglo za ovu knjigu? Je li vam bilo teško, zajedno s urednicom knjige, odabrati najbolje recepte?

Stiglo je zaista puno recepata blizu 800, koje smo detaljno pregledali i proučili. Ovim putem zahvaljujem svima koji su slali svoje recepte za knjigu. Kod biranja recepata gledale smo da ne uvrstimo one koji se već nalaze u prijašnjim kuharicama, svaki recept je morao sadržavati čokoladu… vodeći se tim kriterijima, birale smo one za koje smo se složile da bi mogli biti dobri.

Sve pripremljene recepte i sami ste isprobali. Imate li svoje favorite, neki koji vam se osobito svidio?

U knjizi ima zaista odličnih recepata i teško je odlučiti se. Svaki recept sam ocjenjivala i upisivala detaljna zapažanja. Po mom ukusu izdvojila sam jedan kolač kojeg možete pronaći prvog u knjizi, a osim čokolade sadrži lješnjake, mascarpone, Nutellu…..što vam već po sastojcima govori koliko je dobar.

Može li ova kuharica možda poslužiti i kao inspiracija za božićne slastice? Koju biste čokoladnu slasticu preporučili našim čitateljima za Božić?

Mogu se u knjizi pronaći kolači koji su pripremljeni i dekorirani u božićnom izdanju. Obično se traže kiflice, razni keksići…..koje možete naravno pronaći u knjizi. Što se tiče kremastih varijanti, to bih vama prepustila da si izaberete po vašem ukusu, ovisno što volite.

Nakon iskustva rada na kuharici, imate li možda u planu prionuti i izdavanju vlastite kuharice s receptima s vašeg bloga ili biste pak radije ponovno sudjelovali u nekom projektu sličnom ovom?

Za sada nemam u planu posvetiti se svojoj kuharici, mada nikad se ne zna. S obzirom na to da se kod mene uvijek nešto dešava, želim ostvariti neke druge projekte.

Sami ste istaknuli kako ste zbog pripreme kuharice manje vremena mogli posvećivati blogu pa ni objave nisu bile toliko često. Otkrijte nam za kraj što pripremate za ovo predbožićno razdoblje – kakve recepte čitatelji mogu očekivati u nadolazećim danima?

Uglavnom pred Božić objavljujem neke prigodne recepte. S obzirom na to da na blogu imam dosta posjećenu kućicu od medenjaka, uskoro objavljujem i novu varijantu, a to je kućica od čokolade, naravno sve u božićnom izdanju.

Fotografije: Nataša Pralica

Kate Bošković
Kate Bošković

Svoju ljubav prema novinarstvu i slastičarstvu spojila je pokretanjem portala Slatkopedija, na kojem svakodnevno piše o svojim omiljenim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.