Mousse kocke s karamelom

Evo nam i prvog recepta naše nove suradnice Sunčice Stanković s bloga Mes folies culinaires / Moje kulinarske ludorijemousse kocke s karamelom.

Sastojci
Biskvit
  • 2 jaja
  • 120 g smeđeg šećera
  • 138 g pšeničnog brašna
  • 20 g pudinga od vanilije
  • 20 g kakaa
  • 10 g praška za pecivo
  • 3 žlice kiselog vrhnja
  • 150 ml vrelog mlijeka
Mousse krema
  • 200 g tamne čokolade
  • 200 ml vrhnja za šlag
  • 250 gr mascarpone sira
  • 4 žlice smeđeg šećera
Karamela
  • 100 g kristal šećera
  • 30 g omekšalog maslaca
  • 150 ml vrhnja za šlag
Priprema
Biskvit

Najprije u jednoj zdjeli pomiješajte brašno, puding, kakao i prašak za pecivo.

Kalup za pečenje veličine 28cm premažite uljem i ležerno posipite smeđim šećerom.

Uključite pećnicu da se zagrije na 250 ℃ dok mutite biskvit, akad ga stavite u pećnicu, smanjite temperaturu na 180℃.

Stavite mlijeko da se zagrije.

Jaja pjenasto umutite sa šećerom, dodajte mješavinu brašna, pudinga, kakaa i praška za pecivo, sjedinite mikserom, zatim dodajte vrhnje i mlijeko, dobro sjedinite pjenjačom te smjesu ulijte u kalup i pecite kolač na 180℃ oko 25 minuta.

Mousse krema

Mascarpone umutite pjenasto sa šećerom.

Izlomite čokoladu na komadiće te je stavite u dublju posudu, vrhnje zagrijte do vrenja i prelijte preko čokolade, dobro sjedinite pjenjačom i ostavite u hladnjaku da se ohladi i stegne, nakon toga je dodajte u umućeni mascarpone te ih sjedinite mikserom muteći dobrih 5 minuta (što više mutite, krema će biti pjenastija.)

Karamela

Stavite šećer u lončić pa na tihu vatru da se otapa da dobije finu karamel boju. Šećer nikako ne miješajte nego s vremena na vrijeme okrenite lončić polukružno. Zatim dodajte maslaca, pustite da se otopi, zatim dodajte vrhnje te pustite da karamela provri uz neprestano miješanje, pomaknite lončić s vatre i ostavite da se karamela ohladi i samim tim i zgusne.

Slaganje

Ohlađeni biskvit presijecite na pola po dužini, premažite ga karamelom, stavite mousse kremu, zatim drugi biskvit, odozgo ostatak fila i na kraju karamelu. Stavite kocke u hladnjak da se kolač stegne i formira fini sloj moussea.

Napomena

Smjesa za biskvit je malo rjeđa, ali nakon pečenja bude odlična.

Fotografije: Mes folies culinaires / Moje kulinarske ludorije

Slatkopedija
Slatkopedija

Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.