Kremasti kolač od višanja i bijele čokolade

Naša novinarka Mirjana Bošković Smrekar zaželjela je kremasti kolač s osvježavajućim slojem višanja, a budući da se u našoj redakciji ispunjavaju slatke želje, nastao je ovaj recept.

Sastojci
Krema
  • 350 ml mlijeka
  • 1 puding s okusom bijele čokolade
  • 80 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • korica limuna
  • 80 g maslaca
  • 50 g bijele čokolade
  • 2 jaja
  • 1 kremfix
Biskvit
  • 4 jaja
  • 150 g šećera
  • nekoliko kapi arome vanilije
  • 120 g brašna
  • korica limuna
  • 1 žličica praška za pecivo
Sloj od višanja
  • 340 g smrznutih višanja
  • 40 ml soka od višanja
  • 140 ml vode
  • 160 g šećera
  • 1 – 2 žlice gustina
I još
  • 2 šlag pjene
  • 250 ml mlijeka
  • 1 kremfix
Priprema
Krema

Na vatri zagrijte 200 ml mlijeka do vrenja. Preostalo mlijeko izmiješajte s prahom za puding, šećerom i vanilin šećerom te miješajte dok ne dobijete svilekanstu smjesu. Ovu smjesu dodajte u uzavrelo mlijeko koje ste maknuli s vatre, dobro promiješajte, a zatim vratite na laganu vatru i neprestano miješajte pjenjačom dok ne dobijete gusti puding.

Gotovi puding pomaknite s vatre, dodajte mu koricu limuna te maslac narezan na kockice i miješajte dok se maslac ne otopi. Zatim dodajte bijelu čokoladu koju ste narezali na komadiće i miješajte dok se ne otopi i dok ne dobijete kompaktnu smjesu.

Ostavite da se krema skroz ohladi (preko površine stavite prozirnu foliju kako se ne bi stvorila korica).

Kada se krema ohladila, razdvojite bjelanjke od žumanjaka te jedan po jedan žumanjak, miješajući mikesrom dodajte kremi.

Bjelanjke izradite u čvrsti šlag te ih postepeno dodajte kremi, miješajući špatulom.

Kremu prekrijte prozirnom folijom i ostavite u hladnjaku nekoliko sati (najbolje preko noći).

Biskvit

Upalite pećnicu na 180⁰C s ventilatorom.

Odvojite  žumanjke i bjelanjke pa pjenasto umutite žumanjke sa šećerom i vanilin šećerom. Ovoj smjesi dodajte koricu od limuna i brašno pa sve dobro umutite. Od bjelanjaka napravite čvrsti snijeg pa ih polagano, stalno miješajući pjenjačom, dodajte postojećoj smjesi.

Smjesu rasporedite u lim za pečenje dimenzija cca 35 x 25 cm koji ste prethodno namastili maslacem i posuli brašnom.

Pecite u zagrijanoj pećnici oko 10 minuta (čačkalicom provjerite je li tijesto pečeno).

Sloj od višanja

U lončić stavite zamrnute, očišćene višnje, vodu, sok od višanja i šećer te sve kuhajte nekoliko minuta na laganoj vatri. Kada višnje postanu mekše,pomaknite lončić s vatre i štapnim miskerom usitnite višnje te sve vratite na vatru. Dodajte jednu 1 – 2 žlice gustina i miješajte pjenjačom, kuhajući na laganoj vatri dok se ne počne zgušnjavati.

Na poslužavnik sličnih dimenzija kao i lim za pečenje u kojem ste ispekli biskvit stavite prozirnu foliju pa na nju rasporedite sloj od višanja i ostavite u zamrzivaču oko sat vremena.

Slaganje

Na ohlađeni biskvit rasporedite ohlađeni sloj od višanja.

Kremu izvadite iz hladnjaka, ponovno je promiješajte mikserom te po potrebi dodajte jedan kremfix i sve dobro izmiješajte. Gotovu kremu rasporedite preko sloja od višanja te vratite u hladnjak na barem sat vremena.

Šlag pjenu izradite prema uputama na vrećici, dodajući pritom jedan kremfix. Gotovu šlag pjenu premažite preko kreme.

Kolač izrežite na kocke i do posluživanje čuvajte u hladnjaku.

Fotografije: Mirjana Bošković Smrekar

Kate Bošković
Kate Bošković

Svoju ljubav prema novinarstvu i slastičarstvu spojila je pokretanjem portala Slatkopedija, na kojem svakodnevno piše o svojim omiljenim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.