Kolač od trešanja s grizom

I danas vam donosimo recept čiji je autor Božo Lučić, a ovaj se put radi o odličnoj kombinaciji trešanja i griza.

Sastojci
  • 4 žumanjka
  • 4 bjelanjka
  • 150 gr šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 200 gr pšeničnog griza
  • 2 dcl kiselog vrhnja
  • malo soli
  • 300-500 gr trešanja
  • malo šećera u prahu za posipanje
Priprema

Trešnje očistite od peteljki, operite i ocijedite u cjedilu (ne morate ih otkoštiti, a ako želite, možete izvaditi koštice, posebno ako spremate kolač za djecu). Pećnicu ugrijte na 200⁰C.

Od bjelanjaka istucite čvrsti snijeg. Žumanjke, šećer i vanillin šećer mikserom pjenasto izradite, zazim dodajte vrhnje, malo soli i griz i izmiješajte, a onda lagano kuhačom umiješajte snijeg od bjelanjaka.

Smjesu ulijte u manji četvrtasti kalup koji ste namazali maslacem i pobrašnili brašnom ili obložili pak papirom. Smjesu poravnajte i po površini rasporedite trešnje te stavite peći u zagrijanu pećnicu oko 35 minuta (ovisi o pećnici, provjerite čačkalicom).

Pečeni kolač izrežite na kolutiće te prije posluživanja pospite šećerom u prahu. Neka vam bude u slast.

Fotografija: Božo Lučić

Ispis
Slatkopedija
Slatkopedija

Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.