Kolač od griza

Postoje tako ti neki kolači koji su toliko jednostavni da često ne dođu na red za pripremu u našoj kuhinji, a onda jedno popodne, uz šalicu kave i razgovora, usput pripremimo i takav kolač.

Sastojci
  • 1 l mlijeka
  • 100 g maslaca
  • 200 g griza
  • 6 jaja
  • 200 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • korica limuna
I još
  • šećer u prahu
Priprema

U lonac stavite litru mlijeka, maslac izrezan na komadiće i griz te kuhajte na laganoj vatri dok se ne zgusne i ne proključa. Ostavite u loncu da se malo prohladi.

Upalite pećnicu na 180 stupnjeva s ventilatorom da se zagrije.

Razdvojite bjelanjke i žumanjke.

U posudu sa žumanjcima dodajte šećer, vanilin šećer i koricu limuna pa pjenasto izmiješajte.

U drugoj posudi napravite čvrsti snijeg od bjelanjaka.

Pjenastoj smjesi od žumanjaka i šećera malo po malo, miješajući neprestano pjenjačom, dodajte skuhani griz. Nakon toga, i dalje neprestano miješajući pjenjačom, postepeno dodajte bjelanjke.

Dobivenu jednoličnu smjesu stavite u lim za pečenje dimenzija 30×18 cm obložen papirom za pečenje te pecite između 30 i 40 minuta ovisno o jačini vaše pećnice. Čačkalicom provjerite je li pečeno.

Gotovi kolač izvadite iz pećnice te ga ostavite da se skroz ohladi u limu za pečenje. Ohlađeni kolač izvadite iz lima za pečenje, izrežite na jednake komade, po želji pospite šećerom u prahu i poslužite.

Napomena

U smjesu po želji možete dodati i grožđice.

U pečenju će se kolač dignuti, ali prilikom hlađenja će „pasti“ – to je sasvim u redu, nije u pitanju nikakva pogreška.

Kolač je iznimno sočan i lako upija šećer u prahu pa ukoliko želite kolač posuti šećerom u prahu, to napravite neposredno pred serviranje.

Fotografije: Kate Bošković

Kate Bošković
Kate Bošković

Svoju ljubav prema novinarstvu i slastičarstvu spojila je pokretanjem portala Slatkopedija, na kojem svakodnevno piše o svojim omiljenim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.