Keksići s limunom

Izvana hrskavi, iznutra mekani, prepuni divne arome limuna, brzo gotovi i jako jednostavni – ove keksiće smo tek otkrili, ali ćemo im se sigurno često vraćati.

Sastojci
  • 360 g glatkog brašna
  • ½ žličice sode bikarbone
  • ½ žličice praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • 230 g omekšalog maslaca
  • 170 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 3 žumanjka
  • naribana korica jednog limuna
  • procijeđeni sok jednog limuna
I još
  • šećer u prahu
Priprema

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.

U jednoj posudi prosijte brašno, sodu bikarbonu i prašak za pecivo te im dodajte sol i sve izmiješajte.

Mikserom sjedinite omekšali maslac, šećer i  vanilin šećer dok ne dobijete finu, pjenastu smjesu. Zatim dodajte jedan po jedan žumanjak i dalje miješajući mikserom, sve dobro sjedinite.  U to dodajte koricu i sok od limuna pa sve promiješajte mikserom. Ovoj smjesi postepeno dodajte suhe sastojke i miješajte dok ne dobijete glatku, gustu smjesu.

Žličicom vadite male količine smjese, oblikujte ju među dlanovima u kuglice, uvaljajte u šećer u prahu te slažite na limu za pečenje koji ste prethodno obložili papirom za pečenje. Pripazite da razmak između keksića bude dovoljno velik jer se keksići u pečenju rašire.

Keksiće pecite u zagrijanoj pećnici oko 13 minuta (prilikom vađenja bit će mekani na dodir, ali im donji dio treba biti zlatno smeđ).

Gotove keksiće ostavite da se ohlade na zraku pa ih pospite šećerom u prahu i čuvajte u dobro zatvorenoj kutiji.

Napomena

Od ove smjese mi smo dobili 55 keksića.

Za vrijeme pečenja prve ture keksića, smjesu smo stavili na desetak minuta u zamrzivač i to zato što nam se tijekom pripreme prve ture tijesto jako lijepilo za ruke.

Fotografije: Mirjana Bošković Smrekar i Kate Bošković

Kate Bošković
Kate Bošković

Svoju ljubav prema novinarstvu i slastičarstvu spojila je pokretanjem portala Slatkopedija, na kojem svakodnevno piše o svojim omiljenim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.