Karamel cheesecake

Mirjana Šmit s bloga Od slatkoga slađe sredinu tjedna nam sladi karamel cheesecakeom.

Sastojci
Podloga
  • 200 g mljevenog keksa
  • 70 g mljevenih lješnjaka
  • 120 g maslaca
Krema
  • 500 g sira Philadelphije
  • 400 g sirnog namaza
  • 100 g bijele čokolade
  • 80 g šećera u prahu
  • 3 jaja
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
Karamel
  • 200 g  šećera
  • 4 žlice vode
  • 2 dl mliječnog vrhnja za šlag
  • 40 g maslaca
  • ½ žličice soli
Ukrašavanje
  • rezani lješnjaci
Priprema
Podloga

Mikserom umutiti mljeveni keks, lješnjake i otopljeni maslac. Podlogu kalupa promjera 24 cm namazati maslacem, a rub obložiti masnim papirom. Smjesu utisnuti u kalup. Čuvati u hladnjaku dok se priprema krema.

Krema

Svi sastojci za kremu trebaju biti sobne temperature. Sir, namaz i šećer mutiti mikserom, dodati jedno po jedno već umućeno jaje. Na kraju umiješati otopljenu čokoladu i ekstrakt vanilije.

Slaganje

Kalup omotati folijom, uliti kremu i poravnati. Kalup položiti u posudu, uliti vrelu vodu (oko 2 cm visine) te sve položiti u donji dio zagrijane pećnice. Tortu peći oko 60 minuta na 160 ˚C. Isključiti pećnicu, malo otvoriti vrata pećnice i tortu lagano hladiti.

Tortu hladiti nekoliko sati na sobnoj temperaturi te je držati u hladnjaku nekoliko sati.

Karamel

Šećer i vodu grijati bez miješanja. Povremeno protresti posudu. Kad se šećer otopi i dobije zlatnu boju lagano uliti vrhnje te grijati miješajući. Dodati maslac i sol. Otopiti. Karamel uliti u staklenu posudu i ohladiti. Držati u hladnjaku.

Krišku torte preliti karamelom i posuti rezanim lješnjacima.

Karamel se hlađenjem zgusne te ga je prije uporabe potrebno zagrijati.

Fotografije: Od slatkoga slađe

Slatkopedija
Slatkopedija

Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.