Jestivo cvijeće – savršena uskršnja dekoracija

S proljećem se sve budi pa tako i raznovrsno cvijeće koje se može koristiti kao dekoracija, ali i aroma pri izradi brojnih slastica.

Cvijeće se, osim za dekoraciju, koristi i u prehrani već nekoliko tisuća godina. Ono pozitivno utječe na čovjekovo raspoloženje te emocionalno stanje, a ima i brojne dobrobiti za čovjekovo zdravlje. Prilikom odabira cvijeća za prehrambene svrhe, važno je paziti da je ono organski uzgojeno budući da velika količina pesticida koja se koristi za uzgoj cvijeća u cvjećarnicama može imati nepogodan učinak na čovjekovo zdravlje. Isto tako, potrebno se educirati o tome koje je cvijeće jestivo jer neke vrste cvijeća mogu izazvati trovanja i alergijske reakcije.

Cvijeće se za prehrambene svrhe bere rano ujutro ili navečer kada je udio vode u njemu najveći, a prilikom branja treba skrenuti pažnju na izgled cvijeta te odabrati one cvjetove koji izgledaju svježe i koje nisu napali nametnici. Prije upotrebe potrebno je cvijeće protresti kako bi izašli eventualni neželjeni nametnici, a zatim nježno uroniti u posudu sa slanom vodom te osušiti papirnatim ručnikom. Kada se osuši potrebno je odvojiti latice od ostatka cvijeta. Latice se mogu čuvati u hladnjaku, u plastičnoj vrećici te potrošiti unutar 24 sata, iako se preporučuje upotreba unutar nekoliko sati od branja.

Cvijeće se u slastičarstvu može koristiti za pripremu želea, kao ukras za napitke u kockici leda, za ukrašavanje kolača, torti, sladoleda, puding i brojnih drugih slastica te kao prirodna boja i aroma. Kako bi se izradila cvjetna dekoracija za slastice potrebno je oprano i osušeno cvijeće položiti na masni papir posut šećerom u prahu, a zatim premazati finim kistom uronjenim u bjelanjak te posuti šećerom u prahu s gornje strane. Ušećereno cvijeće mora odstajati na zraku, nekoliko sati, dok se potpuno ne osuši. Ovakva se dekoracija može čuvati u hermetički zatvorenoj kutiji, 3 do 4 dana.

Osim na ovaj način, cvijeće za dekoraciju može se pripremiti tako da se kuhaju voda i šećer u prahu dok se ne dobije smjesa nalik medu. U tako pripremljenu smjesu se pincetom uranja jedna po jedna latica koja se zatim uvalja u šećer u prahu te odlaže na rešetku i pusti da se osuši na zraku. Cvjetovi koji se najčešće koriste u slastičarstvu su: boražina, hibiskus, karanfili, ruže, lavanda, ljubičice te maćuhice. Upravo je cvjetna dekoracija izvrstan izbor za uskršnje slastice.

Fotografije: Pixabay

Mirjana Bošković Smrekar
Mirjana Bošković Smrekar

Pisanje za portal Slatkopedija njezin je prvi izlet u novinarstvo, a tom poslu ju je, kao veliku ljubiteljicu slastica, privukla tematika portala.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.