Grašnjaki – tradicionalna rukavačka slastica

Zahvaljujući Ingrid Periši, autorici bloga Prekratak dan, otkrili smo tradicionalnu kvarnersku slasticu – grašnjake.

Grašnjaki su tradicionalna kvarnerska slastica, iz mjesta Rukavac, iznad Opatije. To su zapravo male fritule koje se pune smjesom od maruna, koji rastu na obroncima Lovrana i Ičića, a koji se od kestena razlikuju po veličini te količini mesa.

Najčešće se grašnjaki pripremaju u vrijeme karnevala, no rade se i u božićno vrijeme. Budući da oko izrade ove slastice ima dosta posla, najbolje ih je raditi u dvoje.

Izrađuju se od dizanog tijesta u koje se doda malo domaće rakije za postizanje specifičnog okusa i mirisa. Peku se kratko, u dosta ulja. Kao što je sama Ingrid napisala u svom komentaru na blogu, može se reći da se radi o krafnama punjenima marunom.

Fotografije: Prekratak dan

Mirjana Bošković Smrekar
Mirjana Bošković Smrekar

Pisanje za portal Slatkopedija njezin je prvi izlet u novinarstvo, a tom poslu ju je, kao veliku ljubiteljicu slastica, privukla tematika portala.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.