Freetulada 2017. – natjecanje u pripremanju fritula

U sklopu šibenskog adventa, sutra će se održati natjecanje u izradi fritula, tradicionalne božićne slastice.

Na šibenskoj će se Adventuri, u nedjelju, 17. prosinca 2017.,  s početkom u 19 sati, održati četvrto po redu natjecanje u pripremanju  fritula  pod nazivom Freetulada 2017.

U lovu na glavnu nagradu, Zlatnu fritulu, sudjelovat će rekordan broj ekipa, ukupno njih devet, a zbog popunjenja kapaciteta, prijave za natjecanje su zatvorene. Pred prošlogodišnjim pobjednicama težak je zadatak obrane prvog mjesta zbog velike ovogodišnje konkurencije.

Voditelj Freetulade je šibenski masterchef Valerio Baranović, a dosadašnjem žiriju u kojem sjede Danijel Mileta, Željko Krnčević te Siniša Gulin ove će se godine pridružiti još dva člana, Tome Gostijanović te Mirjana Žurić.

Ova se manifestacija vezuje uz tradiciju slavljenja Osmina ili Proslave, stoljetnog vjerskog običaja kojim započinje tjedan uoči Božića koji se obilježava ponoćnom zvonjavom sa svih crkvenih zvonika, a koji je do danas sačuvan još jedino u Šibeniku. Tada su se ujedno i prvi put spravljale fritule, tradicionalna božićna slastica.

Fotografije: Grad Šibenik

Mirjana Bošković Smrekar
Mirjana Bošković Smrekar

Pisanje za portal Slatkopedija njezin je prvi izlet u novinarstvo, a tom poslu ju je, kao veliku ljubiteljicu slastica, privukla tematika portala.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.