Film “Kuharski izazov”

Jedan čokoladni tart može promijeniti sve – dokazano je to i u ovom francuskom filmu.

Kuharski izazov (Le gout du partage) francuski je film iz 2013. koji u 90 minuta trajanja donosi priču o Victoru, vlasniku i glavnom kuharu u ekskluzivnom, otmjenom te jako skupom restoranu. Njegova su pravila stroga, kako u životu tako i u poslu, a upravo zato njegova jela imaju rajski okus te opravdavaju titulu genija za kuhanje. Kada mu jednoga dana liječnik saopći kako je njegovo srce slabo te da će živjeti još godinu dana, Victor kreće u potragu za svojim nasljednikom kako bi restoran nastavio s radom. Iako u restoranu ima odličnu ekipu, Victor u nikomu od njih ne nalazi ono nešto što bi ih činilo dostojnim zamjenikom.

Kada jednog dana iskuša čokoladni tart božanstvena okusa, shvaća da bi onaj tko ga je izradio mogao biti njegov dostojni nasljednik. Daje se u potragu te pronalazi mještanku Annabelle koja je znanje u izradi slastica naslijedila od svog djeda, no ona niti najmanje nije zainteresirana za Victorovu ponudu. Nakon prvotnog protivljenja, uz večeru u njegovu restoranu, na koju ju je Victor pozvao, prihvaća ponudu te počinje raditi kod njega.

Gledajući njegova pravila i sudjelujući u situaciji gdje daje otkaz zaposlenici koja je dozvolila ulazak u restoran obitelji s djetetom, što se protivi njegovim pravilima, odluči dati otkaz i odustati od uloge zamjenice. Zbog toga Victor postaje potišten, a vijest o njegovoj potištenosti dospijeva na internetske stranice što ruši rejting restorana i dovodi do naglog pada prometa. Victor se totalno gubi i postaje zaboravan te jedne večeri zaboravi isključiti plin i restoran plane. Victor završava u bolnici i odlučuje u potpunosti zatvoriti restoran.  Annabelle je prethodno odlučila otići iz grada, no kada čuje za nesreću pojuri k Victoru u bolnicu, ali ju on ne želi vidjeti. Annabelle odlučuje preuzeti restoran bez Victorova znanja, na nagovor ostalih djelatnika restorana. Victor poziva Annabelle na ručak u bolnicu te joj priznaje da je bolestan. Po završetku liječenja, Victor se vraća u restoran te vidjevši da je Annabelle preuzela restoran razljuti se i odluči razgovarati s njom. Tada joj ispriča cijelu svoju životnu priču i objasni zašto je tako strog prema poslu i životu. Njegovo je stanje iz dana u dan sve gore. Zadovoljan činjenicom da je Annabelle njegova zamjenica, Victor se povlači i umire.

Fotografija: Pixabay

Mirjana Bošković Smrekar
Mirjana Bošković Smrekar

Pisanje za portal Slatkopedija njezin je prvi izlet u novinarstvo, a tom poslu ju je, kao veliku ljubiteljicu slastica, privukla tematika portala.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.