Ekleri s vanilijom i jagodama

Iako jagodama nije sezona, u skladu s nadolazećim Valentinovom, Ana Prša je s nama podijelila ovaj „romantični“ recept za predivne eklere s vanilijom i jagodama.

Sastojci
Tijesto
  • 125 g mlijeka
  • 125 g vode
  • 110 g maslaca
  • ¼ male žličice soli
  • 15 g šećera
  • 140 g brašna
  • 4 jaja
Umak od jagoda
  • 400 g svježih jagoda
  • 1 vanilin šećer
  • 1 žlica šećera
  • 8 g želatine u prahu
  • 4 žlice vode
Krema
  • 6 žumanjaka
  • 400 ml mlijeka
  • 4 žlice brašna
  • 200 g šećera
  • 1 žlica ekstrakta vanilije
  • 200 g maslaca
Puslice
  • 2 bjelanjka
  • prstohvat soli
  • 120 g šećera
Glazura
  • 50 g bijele čokolade
  • žlica ulja
Priprema
Tijesto

Mlijeko, vodu, šećer, maslac i sol staviti u lonac te staviti kuhati dok ne zakipi. Maknuti sa strane i dodati brašno te brzo izmiješati pjenjačom kako ne bi nastale grudice. Ponovno vratiti na vatru te špatulom miješati još otprilike minutu i pol dok se tijesto ne počne odvajati od posude.

Tijesto prebaciti u posudu za miksanje te miksati tijesto nastavkom za tijesto.

Jaja lagano istući vilicom pa malo po malo ulijevati u tijesto koje se miksa.

Ja ulijevam otprilike jedno po jedno jaje.

Miksajte otprilike 10 minuta sve zajedno s time da u nekoliko navrata špatulom skinete tijesto koje se je ulovilo po stjenkama zdjele te ga vratite na miksanje.

Upalite pećnicu na 180°C.

Lim za pečenje obložite papirom za pečenje te pomoću slastičarske vrećice istiskujte tijesto cca 8 cm dužine, ostavljajući mjesta između jer će se raširiti i narasti tijekom pečenja. Količina smjese je dovoljna za dva velika lima za pečenje.

Tijesto se peče na 180°C 25 minuta.

Kada je gotovo, izvadite ga iz pećnice i odmah na vrhu ili ispod pomoću čačkalice izbušite rupicu kako bi vrući zrak izašao. Ako zaboravite to napraviti, tijesto neće biti fino hrskavo već mekano i žilavo.

Umak od jagoda

Otopite želatinu s vodom i ostavite sa strane da nabubri. Za to vrijeme zakuhajte jagode sa šećerom i vanilin šećerom. Kada omekšaju, usitnite ih pomoću štapnog miksera te propasirajte.

Želatinu zagrijte kako bi se otopila (pazite da ne zakipi), ulite je u umak od jagoda i promiješajte. Pustite da se ohladi.

Krema

Žumanjke, mlijeko, brašno i šećer dobro izmiješajte pa stavite kuhati neprestano miješajući dok ne zakipi. Zatim smanjite vatru pa kuhajte još par minuta. Prebacite u drugu posudu i prekrijte folijom kako se ne ulovila korica.

Kad se ohladi umiksajte maslac sobne temperature i ekstrakt vanilije.

Glazura

Otopite čokoladu sa žlicom ulja.

Puslice

Lagano izmiješajte bjelanjke sa šećerom te ih stavite kuhati na paru. Kuhajte do cca 50°C pa ih prebacite u mikser i miksajte cca 10 minuta. Smjesu prebacite u slastičarsku vrećicu pa na lim za pečenje koji ste prethodno obložili papirom za pečenje istiskujte puslice. Sušite ih na ventilatoru na 80-90°C cca 2 sata.

Slaganje

Vrh eklera odrežite nožem, zatim punite s umakom od jagoda, gore stavite kremu od vanilije.

Vrhove eklera koje ste odrezali umočite odozgora u bijelu čokoladu pa poklopite eklere. Ukrasite po želji; svježim jagodama, puslicama i listićima mente.

Najdraže mi je ovo raditi kada ima šumskih jagoda, žao mi ih je stavljati u umak pa volim svježim ukrasiti eklere.

Fotografija: Ana Prša

Slatkopedija
Slatkopedija

Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.