Crno-bijeli pužići

Recept za ove keksiće pronašli smo davno u kuharici 120 neodoljivih božićnih kolača i od tada mu se rado vraćamo, bilo ljeto ili zima, bio Božić ili pak početak nove školske godine.

Sastojci
  • 125 g maslaca
  • 250 g glatkog brašna
  • malo praška za pecivo
  • 75 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • prstohvat soli
  • 3 žumanjka
  • 20 g gorkog kakaa
  • 2 žlice mlijeka
Priprema

Maslac narežite na tanke listiće te dodajte brašno pomiješano s praškom za pecivo i lagano prstima usitnite. Ovoj smjesi dodajte šećer, vanilin šećer, sol i 2 žumanjka pa zamiješajte glatko tijesto. Tijesto podijelite na dva dijela te u jednu polovicu dodajte kakao i 1 žlicu vode pa zamijesite kako biste dobili crno tijesto. Svaki dio tijesta oblikujte u disk, zamotajte u prozirnu foliju i stavite 1-2 sata u hladnjaku.

Između dva lista papira za pečenje, razvaljajte svijetli i tamni dio tijesta u pravokutnike debele oko 1 cm. Svijetli dio tijesta premažite žumanjkom koje ste razmutili s mlijekom pa na njega položite tamno tijesto i lagano pritisnite. I smeđi sloj tijesta premažite žumanjkom i mlijekom pa tijesto po dužini oprezno savijte u rolu. Dobivenu rolu zamotajte u  prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku oko sat vremena.

Dok je tijesto još u hladnjaku upalite pećnicu na 180 stupnjeva i pustite je da se zagrije.

Izvadite tijesto iz hladnjaka, narežite keksiće debljine oko 8 mm te ih posložite na lim za pečenje koji ste prethodno obložili papirom za pečenje. Stavite lim za pečenje u pećnicu i ostavite da se keksi peku oko 20 minuta.

Izvadite lim iz pećnice dok su keksi još na dodir meki jer će oni u dodiru sa zrakom otvrdnuti. Ostavite ih na zraku dok se potpuno ne ohlade, a zatim ih servirajte ili pspremite u limenu kutiju. Dobro zatvoreni u limenoj kutiji, ovi keksići mogu trajati i do dva tjedna.

Napomena

Ukoliko vam je tijesto presuho i ne možete napraviti glatko, prhko tijesto, dodajte jednu do dvije žlice vode ili mlijeka te zamijesite tijesto.

Ako nemate vremena, tijesto umjesto 1-2 u hladnjaku, možete ostaviti dvadesetak minuta u zamrzivaču.

Fotografije: Mirjana Bošković Smrekar i Kate Bošković

Kate Bošković
Kate Bošković

Svoju ljubav prema novinarstvu i slastičarstvu spojila je pokretanjem portala Slatkopedija, na kojem svakodnevno piše o svojim omiljenim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.