Bundeva – kraljica jesenskih slastica

Ovaj mnogima omiljeni jesenski ploda izrazito je zdrav i ima povoljna ljekovita svojstva, ali i svestranu upotrebu u slastičarstvu.

Bundeva je jednogodišnja biljka iz porodice Cucurbitaceae, koja izvorno dolazi iz Amerike, a kod nas je poznata i pod nazivima buča i tikva. Kruškastog je oblika, a sočno meso izrazite je narančaste boje. Okus bundeve je sladak, bez neke posebne arome, izuzev mošus bundeve. Dozrijeva u kasnu jesen.

Osim ploda, bundeva ima i jestive sjemenke koje su znatno hranjivije od samog mesa te sadrže mnogo masti, bjelančevina i ugljikohidrata, a posebno su bogate željezom, fosforom, kalijem i kalcijem.

Bundeva je idealna namirnica u prehrani ljudi koji imaju problema s bolestima želuca i crijeva jer djeluje protiv opstipacije te olakšava tegobe kod upale debelog crijeva. Također je i dobar diuretik pa se preporučuje osobama s problemima s mokraćnim putovima te bubrezima.

Njezino meso sadrži mnogo dragocjenih, ljekovitih sastojaka, kao što su: bjelančevine, ugljikohidrati i masti, ali i niz vitamina, minerala i vlakna. Ima vrlo nisku kalorijsku vrijednost stoga je pogodna za dijetalnu prehranu.

Budući da imaju veliki obujam, bundeve se često prodaju razrezane na pola, a to nam olakšava uvid njezinu unutrašnjost te tako olakšava odluku o kupovini.

Ukoliko se kupuju manje bundeve, koje se prodaju u komadu, potrebno je obratiti pozornost na to da im vanjski dio bude neoštećen te da je koža svijetla.

Cjelovita se bundeva čuva na hladnom i suhom mjestu te može potrajati do nekoliko mjeseci, dok se narezana bundeva može čuvati ili nekoliko dana na temperaturi od 4°C, ili smrznuta na temperaturi od -18°C do šest mjeseci.

Bundeva je čest gost u slastičarstvu. Koristi se za izradu mousseova, krema, pita, savijača, keksa, kolača, muffina te torti.

Fotografije: Pixabay

Mirjana Bošković Smrekar
Mirjana Bošković Smrekar

Pisanje za portal Slatkopedija njezin je prvi izlet u novinarstvo, a tom poslu ju je, kao veliku ljubiteljicu slastica, privukla tematika portala.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.