U čokoladama poznatog proizvođača utvrđena je pristunost salmonele.
Barry Callebaut, čokolatijerski proizvodni gigant, otkrio je seriju proizvoda pozitivnih na salmonelu. Prisutnost salmonele utvrđena je u ponedjeljak, 27. lipnja ove godine u čokoladama koje su proizvedene u tvornici čokolade u Wiezeu, u Belgiji.
Svi čokoladni proizvodi proizvedeni u Wiezeu su stavljeni na čekanje, a kao mjeru predostrožnosti, Barry Callebaut je u potpunosti zaustavio proizvodnju čokolade u Wiezeu, dok je nastavio analizu temeljnih uzroka te procjenu rizika.
Po završetku provođenja analiza sve će proizvodne linije za proizvodnju čokolade biti očišćene i dezinficirane prije no što se nastavi proizvodnja u tom pogonu.
Kao mjeru predostrožnosti, Barry Callebaut je u potpunosti zaustavio proizvodnju čokolade u Wiezeu.
„Za Barryja Callebauta sigurnost hrane je najvažnija. Naši robusni programi sigurnosti hrane omogućili su nam da brzo identificiramo lecitin kao izvor kontaminacije. Barry Callebaut obavijestio je belgijske vlasti za hranu (FAVV) o incidentu i poduzeo mjere opreza kako bi zaustavio sve linije za proizvodnju čokolade i blokirao sve proizvode proizvedene od vremena testiranja. Trenutačno se obraćamo svim kupcima koji su možda kupili navedene proizvode. Proizvodnja čokolade u Wiezeu ostat će obustavljena do daljnjega.“ – stoji u službenom Callebautovom priopćenju.
Podsjetimo, zbog prisutnosti salmonele u svojim proizvodima ove je godine svoj proizvodni pogon bio zatvorio i Ferrero.
Izvor: Barry Callebaut
Fotografija: Barry Callebaut