• Oglašavanje
  • O nama
  • Kontakt

Slatkopedija

  • NOVOSTI
  • Recepti
    • Slatki recepti
      • Recept dana
    • Zdrave slastice
  • Slatke tajne
  • Magazin
    • Vaše priče
    • Život sa slasticama
    • Zvjezdane priče
  • Slatka baština
    • Naše slastice
    • Svjetske slastice
  • Iz naše redakcije
    • Recept tjedna
    • Riječ urednice
Naslovnica» Novosti»Toblerone gubi titulu švicarskog proizvoda: proizvodit će se i u Slovačkoj

Toblerone gubi titulu švicarskog proizvoda: proizvodit će se i u Slovačkoj

Mirjana Bošković Smrekar 28 lip 2022 Novosti Komentari isključeni za Toblerone gubi titulu švicarskog proizvoda: proizvodit će se i u Slovačkoj

Poznata trokutasta čokolada Toblerone više se neće proizvoditi samo u Švicarskoj, a upravo to dovodi do gubitka titule švicarskog proizvoda na pakiranju.

Ova se nadaleko poznata čokolada proizvodi u švicarskom gradu Bernu više od jednog stoljeća, no američki proizvođač konditorskih proizvoda Mondelez, vlasnik Tobleronea, najavljuje preseljenje proizvodnje u Slovačku, točnije u Bratislavu, krajem 2023. kako bi smanjio troškove.

Upravo taj korak dovodi do gubitka epiteta švicarska čokolada jer se više neće proizvoditi samo u Švicarskoj, unatoč činjenici da glavnina proizvodnje ostaje tamo. No da bi oznaka ostala svi proizvodni koraci morali bi se odvijati samo u Švicarskoj.

Budući da će dio proizvodnje preći u Slovačku, Toblerone će izgubiti titulu švicarskog proizvoda.

Poznatu čokoladnu trokutastu pločicu osmislili su 1908. godine čokolatijeri Theodor Tobler i Emil Baumann, a naziv je nastao kombinacijom prezimena Tobler i riječi Toronne što je talijanski naziv za med, orašaste plodove i nugat.

Prepoznatljiv oblik čokoladice prisutan je od samog početka, a od 1908. je i zaštićen.

Trenutno Toblerone proizvodi oko 7 milijardi čokoladnih pločica u obliku trokuta, a 97 % proizvodnje namijenjeno je izvoznom tržištu, posebice zračnim lukama jer se čini da se upravo tamo čokoladice najviše prodaju.

Izvor: newsweek.com, dissapore.com

Fotografija: Unsplash

2022-06-28

Autori

napisala : Mirjana Bošković Smrekar
Pisanje za portal Slatkopedija njezin je prvi izlet u novinarstvo, a tom poslu ju je, kao veliku ljubiteljicu slastica, privukla tematika portala.
Prethodni članak :

Zbog čokolade dobila kaznu zatvora: trudna majka troje djece uhvaćena u „slatkoj“ krađi

Sljedeći članak :

Provjerite imate li ove proizvode: evo zašto se povlače s tržišta

Povezani članci

Noviteti u Panettone Cupu: evo što kandidate očekuje ove godine

Noviteti u Panettone Cupu: evo što kandidate očekuje ove godine

Mirjana Bošković Smrekar 27 svi 2023
Kakvo je stanje na burzi: donosimo pregled broja nezaposlenih slastičara po županijama

Kakvo je stanje na burzi: donosimo pregled broja nezaposlenih slastičara po županijama

Mirjana Bošković Smrekar 24 svi 2023
Ledena slastica koja vraća u djetinjstvo – Hubba Bubba sladoled

Ledena slastica koja vraća u djetinjstvo – Hubba Bubba sladoled

Mirjana Bošković Smrekar 23 svi 2023
Oglašavanje
O nama
Kontakt

Pretraži

Oglas

Oglas

Oglas

Pratite nas na Facebooku

Find us on Facebook

Slatkopedija

  • Impressum
  • Iz medija
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti

Najstariji hrvatski novinarski portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo od 2017. donosi sve najnovije vijesti, priče i izvještaje vezane za najslađu industriju.

© Copyright Slatkopedija 2021, sva prava pridržana!