Splitska slastičarka Antonija Nikolić, vlasnica brenda Piece of cake, krajem prošle godine u Splitu je otvorila slatkaonicu – prostor za slatke radionice i edukacije te prodaju slastica po narudžbi, u kojem neće nedostajati dobrog rasploženja i vedre atmosfere.
Krajem prošle godine, Antonija Nikolić, splitska slastičarka i vlasnica brenda Love is a peace of cake, otvorila je u Splitu, kako ju ona naziva slatkaonicu, prostor za slatke radionice i edukacije te prodaju slastica po narudžbi klijentima, ali i Ho.Re.Ca kanalu.
Ova uspješna slastičarka bogato je iskustvo stjecala i razvijala pod mentorstvom Tereze Alabande, ali i radom u komiškoj slastičarnici „Cukar“ pod mentorstvom Jasmike Zambarlini te suradnjom s velikim slastičarkama Petrom Jelenić te Petrom Plantak i Ružicom Jukičić. Znanje je širila na demo master classovima koje su održavala velika slastičarska imena poput Johanna Martina, Karima Bourgiea, Emmanuela Hamona, Alexandra Brazhevskiyoga i Valentina Sancheza, a na kojima je naučila različite tehnike rada, ali i kako organizirati posao.
Pored rada u hotelu Park i sudjelovanja u pokretanju hotela Ambasador Split, Antonija je već prije imala prilike održati predavanja na radionicama u splitskom ŠKMER-u.
Sva ta iskustva sada će iskoristiti u vlastitom prostoru u kojem će do izražaja doći njezina kreativnost, kao i iskustvo i inspiracija koju pronalazi na putovanjima i osobito u istraživanjima talijanskog i francuskog modernog slastičarstva koje ju intrigira zbog preciznosti i složenosti procesa.
U njezinu će se prostoru za sada odvijati samo jednodnevne radionice, ali za sve uzraste pa će se tako u izradi slastica moći okušati i mladi i stari, a sve pod budnim okom Antonije i kolega iz struke.
S Antonijom smo za naš portal porazgovarali o svemu što njezina slatkaonica donosi, kako je uopće došlo do ove ideje, kakve su reakcije na njezin projekt te kakve planove za budućnost ima, a intervju donosimo u nastavku.

Krajem prošle godine Split je dobio novo slatko mjesto, no ovaj put nije riječ o slastičarnici već mjestu za slatku edukaciju. Recite nam nešto više o tomu.
Da, ne radi se o klasičnoj slastičarnici otvorenog tipa (pri tome mislim na prodajni prostor tj. posluživanje kolača i usluživanje gostiju).
U ovoj fazi sam se odlučila za slatkaonicu – slatke radionice i edukacije te prodaju slastica po narudžbi klijentima, ali i Ho.Re.Ca kanalu.
Također, moram naglasiti da će osim slatkih radionica, u ponudi biti i raznorazne radionice mojih suradnika iz Chef’s kluba Croatia i Udruga barmena Split na kojima će se naši polaznici moći educirati o pripremi raznoraznih jela i pića.
Kakav je koncept edukacija u vašem prostoru – radi li se o jednodnevnim radionicama ili će biti i višemjesečnih tečajeva?
Ovogodišnji koncept, a ujedno i plan su jednodnevne, višesatne radionice, u kojima smo naše polaznike rangirali tako da uključimo sve dobne skupine i afinitite, pa tako imamo: dječje
radionice za manju djecu, ali i tinejdžere, amaterske radionice za sve one koji žele naučeno primijeniti u „kućnim“ uvjetima bez specijalne opreme te za profesionalnce koje usvojena znanja žele iskoristiti i implementirati u svoje ili poslodavčeve objekte.
Hoćete li edukacije voditi samo vi ili se može očekivati i gostovanje vaših kolega slastičara?
Edukaciju za slastice ću između ostalog voditi i ja, ali i moje kolege i prijatelji iz slastičarskog i kuharskog svijeta. Ideja mi je postepeno okupiti što više kolega koji će prezentirati svoja omiljena jela i deserte.
Hoćete li u edukacijama biti koncentrirani na određeni tip radionica npr. moderno slastičarstvo, tradicionalne slastice ili polaznici mogu očekivati kombinaciju svega?
Naši polaznici mogu očekivati kombinaciju svega navedenog: osnove slastičarstva,tradicionalne slastice kako hrvatske tako inozemne (australske, austrijske, talijanske, španjolske, francuske itd.), moderno slastičarstvo, ali i trenutne trendove poput bezglutenskih slastica, sirovih slastica, kruha i peciva od kiselog tijesta…
Mora se priznati da je otvaranje jednog ovakvog mjesta ambiciozan i prilično zahtjevan pothvat. Kako ste došli na ideju i koliko je uopće prošlo pojave ideje do realizacije?
Ideja se kuhala zadnjih 6 – 7 godina kada sam odlučila brendirati svoje do tada usvojeno znanje i kreativu te sam uz pomoć splitskih dizajnera Kazinoti i Komenda dala vizualni identitet svom Love is a piece of cake.

U međuvremenu sam se konstantno educirala na raznoraznim profesionalnim tečajevima svjetskih slastičara, ali isto tako na radnim mjestima na kojima sam radila i naravno u mojoj kućnoj slatkaonici gdje sam razvijala nove recepte nakon usvojenih znanja.
Ono što je meni osobno bio novitet jest uloga edukatora/predavača i to je segment koji sam htjela nastaviti razvijati jer sam shvatila da me ta poveznica s ljudima ispunjava, ali da isto tako volim prenijeti znanje koje je meni nekad netko prenio.
Kakve su prve reakcije Splićana, ima li interesa za vaše radionice?
Prve reakcije Splićana su, moram priznati, jako pozitivne. Prva radionica macaronsa se rasprodala u niti sat vremena. Mišljenja sam da Splitu za razliku od Zagreba nedostaje mjesto gdje će se prijatelji/kolege podružiti, nasmijati, a uz sve to naučiti nešto novo.
Koji su planovi za dalje, što sve možemo očekivati u vašem prostoru?
Planova je kao i želja i snova uvijek puno, ali odlučila sam u ovoj prvoj polovici godine osluškivati kako (splitsku) publiku tako i naše sadašnje i buduće polaznike.
Fotografije: Love is piece of cake