Krenuo je najslađi mjesec u godini u kojem mnoge od nas čeka pravi maraton pečenja kolača pa i mi krećemo s objavom prigodnih recepata – prvi, onaj za mak vanilice, stiže s bloga Mystic cakes autorice Natalije Milodanović.
Sastojci
(za oko 30 spojenih kolačića)
Tijesto
- 250 g maslaca (ili margarina)
- 120 g šećera u prahu
- 1 vanilin šećer
- naribana korica limuna
- 200 g mljevenog maka
- 300 g mekog brašna
Punjenje
- džem po izboru
Za dekoraciju (po želji):
- oko 70 g otopljene bijele čokolade (crne ili mliječne)
- sjeckana pistacija (lješnjaci, bademi…)
Priprema
Tijesto
Pjenasto izmiksajte omekšali maslac (ili margarin) sa šećerom u prahu i vanilin šećerom. Dodajte koricu limuna i prethodno pomiješani mljeveni mak s brašnom
Rukom zamijesite mekano tijesto dok se sve lijepo ne sjedini. Tijesto formirajte u disk, zamotajte ga u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na 30 minuta.
Izrada vanilica
Izvadite tijesto iz hladnjaka. Na većem komadu pek papira valjkom razvaljajte tijesto na nekih 5 – 6 mm debljine. Tako nema potrebe za posipanjem brašna na radnu površinu.
Napomena: Budući da u tijesto ne ide prašak za pecivo, keksići će ostati približno iste debljine na koju ste ih razvukli.
Uzmite okruglu modlicu ili čašu promjera oko 4,5 cm i vadite krugove. Pažljivo ih odvajajte od pek papira i slažite u veliki lim od pećnice obložen papirom. Trebat će vam dva lima za pečenje.
Vanilice pecite u zagrijanoj pećnici na 170 stupnjeva, 15 – 20 minuta dok blago ne porumene.
Ostavite ih da se ohlade.
Vanilice spajajte džemom po vašem izboru. Ja sam ih spajala džemom od breskve. Najlakše je da džem stavite u vrećice odrezanog vrha i samo istisnete potrebnu količinu na donju stranu jednog keksića i poklopite drugim. Ovako napunjene mak vanilice stavite u hladnjak da se malo stegne džem, radi lakšeg dekoriranja.
Dekoracija
Otopite u mikrovalnoj (ili na pari) bijelu čokoladu. Može i crna ili mliječna, po želji. Stavite je u vrećicu odrezanog vrha i prošarajte svaki keks po želji. Dok se još čokolada nije stegla, pospite odozgo malo sjeckanih pistacija (ili lješnjaka, badema, oraha).
Gotove vanilice stavite ponovo malo u hladnjak da se čokolada sasvim stegne, a potom ih možete složiti u metalnu kutiju i čuvati na sobnoj temperaturi danima. Što duže budu stajali, sve će mekši postati i sasvim će se topiti u ustima.
Fotografije: Mystica cakes



