• Oglašavanje
  • O nama
  • Kontakt

Slatkopedija

  • NOVOSTI
  • Recepti
    • Slatki recepti
      • Recept dana
    • Zdrave slastice
  • Slatke tajne
  • Magazin
    • Vaše priče
    • Život sa slasticama
    • Zvjezdane priče
  • Slatka baština
    • Naše slastice
    • Svjetske slastice
  • Iz naše redakcije
    • Recept tjedna
    • Riječ urednice
Naslovnica» Novosti»Skrivena opasnost: istraživanja pokazuju da popularni zaslađivač nije bezazlen

Skrivena opasnost: istraživanja pokazuju da popularni zaslađivač nije bezazlen

Mirjana Bošković Smrekar 05 ožu 2023 Novosti Komentari isključeni za Skrivena opasnost: istraživanja pokazuju da popularni zaslađivač nije bezazlen

Iako se u prehrani koristi kao zdrava zamjena za šećer, ova je studija pokazala kako kod osoba sklonih ovim bolestima njegova konzumacija može dovesti do pojave srčanog i moždanog udara ili prerane smrti.

Najnovija studija je pokazala kako je zamjena za šećer, poznata pod nazivom nazivom eritritol, povezana s prekomjernim zgrušavanjem krvi, moždanim i srčanim udarom te smrću, prenosi poslovni.hr.

Dr. Stanley Hazen, direktor Centra za kardiovaskularnu dijagnostiku i prevenciju s instituta Lerner Research pri klinici u Clevelandu te glavni autor studije rekao je: „Stupanj rizika nije skroman. Ako je razina eritritola u krvi bila u gornjih 25 % u usporedbi s najnižih 25 %, postojao je oko dva puta veći rizik od srčanog i moždanog udara. To je u rangu s najjačim srčanim čimbenicima rizika, poput dijabetesa”, prenosi poslovni.hr.

Dodatna laboratorijska istraživanja, kao i istraživanja na životinjama koja su predstavljena u radu pokazala su kako se čini da eritritol uzrokuje znatno brže zgrušavanje krvi, a poznato je kako ugrušci mogu otputovati izravno u srce ili mozak te izazvati srčani ili moždani udar.

Proizvođač umjetnih zaslađivača grupacija Calorie Control Council, osvrnula se na studiju te za CNN rekla kako su rezultati ove studije u suprotnosti s desetljećima znanstvenih istraživanja koja pokazuju da su zaslađivači s niskim sadržajem kalorija poput eritritola sigurni, što je dokazano globalnim regulatornim dozvolama za njihovu upotrebu u hrani i pićima, prenosi poslovni.hr.

Ovo je istraživanje imalo jednostavan cilj, a to je pronaći nepoznate kemikalije ili spojeve u krvi osobe pomoću kojih bi se moglo predvidjeti rizik od srčanog i moždanog udara ili smrti u narednih tri godine.

Studija je provedena na 1.157 laboratorijskih uzoraka krvi ljudi koji imaju povećan rizik od navedenih stanja.

Studija je objavljena u ponedjeljak u časopisu Nature Medicine.

Izvor: poslovni.hr

Fotografija: Canva

2023-03-05

Autori

napisala : Mirjana Bošković Smrekar
Pisanje za portal Slatkopedija njezin je prvi izlet u novinarstvo, a tom poslu ju je, kao veliku ljubiteljicu slastica, privukla tematika portala.
Prethodni članak :

Desert od dva sastojka: treba vam samo čokolada i banane

Sljedeći članak :

Tart s kruškama i bademima: odličan izbor za nedjeljno uživanje

Povezani članci

Povratak Oreo Cotton Candy keksića: evo kad se vraćaju na police trgovina

Povratak Oreo Cotton Candy keksića: evo kad se vraćaju na police trgovina

Mirjana Bošković Smrekar 03 lip 2023
Ovaj vikend se družimo na Festivalu igračaka

Ovaj vikend se družimo na Festivalu igračaka

Kate Bošković 03 lip 2023
„Zlatne trešnje“: cijena za kilogram sežu do neba

„Zlatne trešnje“: cijena za kilogram sežu do neba

Mirjana Bošković Smrekar 31 svi 2023
Oglašavanje
O nama
Kontakt

Pretraži

Oglas

Oglas

Pratite nas na Facebooku

Find us on Facebook

Slatkopedija

  • Impressum
  • Iz medija
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti

Najstariji hrvatski novinarski portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo od 2017. donosi sve najnovije vijesti, priče i izvještaje vezane za najslađu industriju.

© Copyright Slatkopedija 2021, sva prava pridržana!