Luce Šipić s Instagram profila Lucina spiza s nama danas dijeli recept za keks verziju mnogima omiljene torte koji će se izvrsno uklopiti s ostalim slasticama na vašem blagdanskom stolu.
Sastojci
Za kekse
- 140g omekšalog (ne otopljenog) maslaca
- 120g šećera
- žličica ekstrakta vanilije
- 200g glatkog brašna
- 30g kakaa
- prstohvat soli
- mala ravna žličica praška za pecivo
Za kremu
- 400g kvalitetne bijele čokolade
- 120ml vrhnja za šlag
- šlag pjena
Za sloj od višanja
- 200g višanja
- 1dcl soka od višanja
- 2 žlice šećera
- malo likera od višnje
- 30g gustina
Čoko preljev
- 100g čokolade za kuhanje
- 2-3 žlice ulja
Priprema
Pomiješati omekšali maslac sa šećerom i ekstraktom vanilije u kremastu smjestu pa u to dodati 1 jaje i miješati dok se sve ne sjedini. Zatim u dobivenu smjesu prosijati brašno, kakao, prstohvat soli te malu ravnu žličica praška za pecivo. Sve sjediniti i oblikovati tijesto, zamotati ga u prozirnu foliju i staviti u hladnjak na pola sata.
Izvaditi tijesto iz hladnjaka, izvaljati na malo kakaa ili između dva papira za pečenje na debljinu od pola centimentra te izrezati krugove ili modlice. Polovici krugova izrezati i rupicu u srediti. Peći keksiće 10 min na 180°C.
Za kremu otopiti na laganoj vatri uz stalno miješanje bijelu čokoladu i vrhnje za šlag dok dobijete ganache. Skloniti s vatre i pustiti da se prohladi na sobnu temperaturu pa staviti u hladnjak na 2 sata. Zatim u kremu dodajte vrećicu šlag pjene u prahu (direktno uspite prah) i dobro smiksajte u kremu.
Za premaz u sredini možete koristiti džem od višnje ili možete ukuhati 200g višanja sa 1dcl soka od višanja, 2 žlice šećera, malo likera od višnje i 30g gustina. Kad se zgusne i ohladi, u svaku rupicu staviti cijelu višnju.
Za čoko preljev čokoladu za kuhanje i ulje otopiti na pari i svaki keks s rupicom umočiti s jedne strane te po želji dodatno posuti ribanom čokoladom.
Slaganje
Donji dio keksa – ganache krema – gornji dio keksa s čokoladom – napunite višnjom
Fotografija: Lucina spiza



