Predivna Van Goghova „Zvjezdana noć“ slika je koja oduvijek privlači pažnju, no ovih je dana postala posebno popularna na društvenim mrežama i to zahvaljujući jedinstvenoj, slatkoj verziji ove slike za koju je zaslužna Luce Šipić.
Korisnicima društvenih mreža dobro je poznato ime @lucinaspiza -korisničk i je to račun Luce Šipić, koja sa svojim pratiteljima redovito dijeli fantastične slatke kreacije koje nastaju u njezinoj kuhinji.
Međutim, zadnje objave posvećene njezinom najnovijem slatkom projektu izazvale su i globalni interes za njezin rad pa je tako priča završila i u međunarodnim medijima. Luce je, naime, napravila slatku interpretaciju poznate Van Goghove slike „Zvjezdana noć“. No, za to nije koristila uobičajne jestive medije poput fondanta, čokolade ili dekorativne kreme, već je odabrala nesvakidašnju tehniku pa je čaroliju poznate slike na tortu prenijela koristeći jestive perlice i šećerni posip.
Vrhunski rezultat njezina rada privukao je i našu pažnju, a u razgovoru za naš portal Luce je otkrila sve detalje o nastanku ove divne slatke kreacije, kao i planove za nastavak ovog serijala.
Društvene ste mreže zadnjih dana „užarili“ posebnom tortom – slatkom interpretacijom Van Goghove slike „Zvjezdana noć“. Pa krenimo od početka – jeste li očekivali takve pozitivne reakcije na vaše djelo?
Pozitivne reakcije su uvijek nešto čemu se nadam kada plasiram svoje stvaralaštvo u javnost, ali zaista nisam očekivala ovoliki val oduševljenja. Prije same realizacije projekta sam počela sumnjati u zanimljivost cijele priče i čak sam potražila savjet kod čovjeka čijem oku za estetiku i umjetnost iznimno vjerujem, a to je Ivan Lončar poznatiji pod korisničkim imenom @ivo_zinee. On mi je dao vjetar u leđa da realiziram svoju ideju koja je nadmašila sva očekivanja.
Odakle uopće ideja za ovakvu vrstu dekoracije i jeste li, kada ste krenuli u stvaranje ove slike, bili svjesni koliko će vam vremena oduzeti ova vrsta dekoracije? Koliko je, u konačnici, vremena potrošeno na pripremu, a koliko na dekoraciju torte?
Oduvijek volim umjetnost, podjednako kao konzument i stvaratelj, a u zadnje vrijeme sam osjetila potrebu da još intenzivnije usmjerim kreativnost na stvaranje nečeg novog. Za mene je hrana sama po sebi umjetnost, a posebnu ljubav gajim prema tortama, tako da je sve nastalo prirodno i spontano. Okrenula sam se velikanima umjetnosti za inspiraciju i shvatila da ne moram izmišljati toplu vodu. Moja prvotna ideja je bila da rekreiram slikarska djela kroz jestive medije kao što su fondant, čokolada i dekorativne kreme, ali to je sve već bilo viđeno te realizirano. Znala sam da moram ići korak dalje i postaviti sebi dodatan izazov, i tada sam odlučila koristiti sitne perlice i šećerne posipe kao stvaralački medij. Moja optimistična pretpostavka je bila da će mi za realizaciju torte trebati 7 do 9 sati, ali torta je na kraju tražila preko 20 sati rada. Otprilike 22 sata aktivnog rada su otišla na rekreaciju slike, a dodatna 3-4 sata su utrošena na pravljenje i slaganje same torte.
Kolike su dimenzije torti, a koliko je otprilike utrošenih šećernih perlica svih vrsta, oblika, boja i veličina?
Torta je bila 20 x 35 centimetara i to mi se pokazalo idealnom veličinom. Ne znam točan broj utrošenih perlica, ali podijelila sam tortu na kvadratne centimetre te sam izbrojila perlice u 10 kvadratića, uzela prosjek i pomnožila s ukupnom kvadraturom torte što je rezultiralo brojem od 9.800 perlica. Moja pretpostavka je bila da ima najmanje 7 tisuća perlica, tako da sam otprilike već znala da je broj poprilično visok. Jedna gospođa mi nije vjerovala da se radi o tolikom broju, njena procjena je bila oko 1.000 perlica, no mislim da ljudi ne shvaćaju koliko su te perlice sitne. Tisuću perlica je u prosjeku manje od 35 grama.
Što vam je bio najveći izazov u ovom projektu?
Dva su glavna izazova, prvi je kvalitetna izvedba djela koje rekreiram, a drugi je utrka protiv vremena. Jako me brinulo hoću li moći uspješno dočarati fluidnost Zvjezdane noći koja je prepoznatljiva po dinamičnom izražaju. Cijelo vrijeme sam imala fotografiju originala ispred sebe i svaku perlicu sam preispitala nekoliko puta prije finalnog postavljanja kako bi postigla najbolji rezultat. Što se tiče utrke protiv vremena, to je jasno samo po sebi. Jestivi medij koji je lako kvarljiv traži brzinu i spretnost, dok ova izvedba traži preciznost i mirnu ruku. Bilo je teško pomiriti te suprotnosti, jedno vrijeme sam razmišljala da sliku napravim kao transfer i onda ju samo stavim na vrh torte, ali to nije bilo dovoljno izazovno. Na cijeli ovaj proces gledam kao na performans od početka do kraja, a utrka s vremenom je sastavni dio toga, kao i činjenica da je torta privremena umjetnost. Mnogi su pisali kako ne bi imali srca narezati tortu, ali to je moj najdraži dio cijelog procesa.
Zašto baš Van Gogh i slika „Zvjezdana noć“? Kako ste odabrali s kojim ćete djelom krenuti u ovaj posebni projekt?
Gajim posebnu ljubav prema tom riđom, nesretnom umjetniku. Iako sam mogla sebi olakšati te započeti projekt jednostavnijom izvedbom, znala sam da je Van Gogh pravi odabir upravo zbog njegove životne priče. U samom videu sam povukla paralelu između činjenice da je Van Gogh postao priznat tek nakon svoje smrti te mog jestivog, privremenog remek djela koji upravo zbog svog kratkotrajnog postojanja traži da ga se cijeni dok je tu. Nema odgađanja.
Kakvi su bili dojmovi prvih degustatora vaše jestive umjetnosti, a kakvi vaši?
Prvi degustator je bila moja mama, ujedno i žena s najvećom ljubavi prema desertima i slatkoj hrani. Znam da od nje u jednakoj mjeri mogu očekivati pohvalu i kritiku, ali torta je dobila možda najljepše pohvale koje sam ikada čula. Ostalim degustatorima je najprije bilo žao rezati i jesti tortu, trebalo je malo uvjeravanja da probaju. Ja sam bila pomalo razočarana u okus, ne zato što nije fin, nego zato što nije ono što sam prvotno zamislila. Torta je u originalu trebala biti kombinacija biskvita s bademom te kreme sa suncokretovim sjemenkama, u čast Van Goghovim slikama Badem u cvatu i Suncokreti, no greškom sam kupila krive sastojke i odlučila sam improvizirati. Finalni okus je bila kombinacija badema, višnje i skute.

Vidjeli smo na vašim društvenim mrežama da namjeravate nastaviti s ovom vrstom dekoracija. S obzirom na to da ste u videu naveli da se ne namjeravate vraćati prodaji torti, koji je krajnji cilj koji želi postići ovim projektom?
Tako je, ovo je u startu zamišljen kao kontinuiran projekt sastavljen od više rekreacija. S obzirom na to da je projekt postao globalno popularan te sam dobila mnogo upita za više videa, serijal uskoro planiram preseliti na YouTube gdje ću objavljivati videa stvaranja torte od početka do kraja u dugom formatu. Na ostalim društvenim mrežama sve ostaje kao i do sada, ali uz to im pridružujem i YouTube za sve koji žele detaljniji uvid u cijeli proces. Ono što mi je važno je da ovo ne postane jedino djelo po kojem sam prepoznatljiva, ne volim ukalupljivanje u jednu kategoriju nego nastavljam raditi na izražavanju kroz razne oblike umjetnosti.
Što se tiče prodaje torti, zasad to nije nešto čemu se planiram vratiti, ali planovi za daleku budućnost na tom polju postoje – samo u novijem ruhu.
Možemo li jednom od vas očekivati i jestivu izložbu najvećih djela likovne umjetnosti?
Izložbu ne, imam dvije ruke i ne vidim kako bi uspjela u kratkom vremenu realizirati dovoljno rekreacija za jednu izložbu, a da pritom sve ostane svježe i jestivo. Ono što bih ja voljela je svojevrsni performans, kao što cvjećari često dolaze u muzeje te aranžiraju cvjetne skulpture inspirirane originalima, tako i ja sebe vidim ispred Zvjezdane Noći u njujorškom MoMA kako rekreiram tortu od početka do kraja. To mi se čini zaista zanimljivo.

I na kraju, možete li nam otkriti malo više o svojoj povezanosti sa slasticama?
Suprotno popularnom mišljenju, po struci nisam ni kuhar ni slastičar. Od malena sam učila kuhati i praviti kolače uz mamin i bakin bok. Znam da ljudi često dijele to dvoje pa kažu da znaju kuhati ili znaju peći tj. praviti tijesta i slastice. Ja imam sveobuhvatno znanje i nikada nisam bila fan takvih podjela. Slastičarstvu kao privremenoj profesiji sam se okrenula neposredno nakon iznenadne smrti mlađe sestre. Smetao mi je višak vremena i očajnički sam htjela zaokupirati misli, a za to mi je oduvijek bio najbolji rad rukama. Shvatila sam postoji potražnja za mojim slasticama i nakon toga nije bilo dvojbe, u potpunosti sam se prepustila i slastice su postale centar mog svijeta gotovo 3 godine. Postepeno je dolazilo do zasićenosti s moje strane, osjećala sam se iscrpljeno i znala sam da je vrijeme da zatvorim to poglavlje. Nedugo nakon sam odlučila objavljivati svoje recepte na društvenim mrežama i evo, sada imam priliku opet stvarati torte, ali na malo drugačiji način.
Fotografije i video: Luce Šipić



