Na SlatCroFestu svoje će mjesto naći i Makolach, brend koji je udahnuo novi život omiljenom kolaču djetinjstva – padišanju.
Bilo da ga zovete padišanj, patišpanj, pandešpanja, pandišpanj, gotovo smo sigurni da je ovaj mekani, sočni biskvit predivne strukture u većoj ili manjoj mjeri obilježio i vaše djetinjstvo.
S vremenom se činilo kao da je pao u drugi plan i izgubio na atraktivnosti zbog drugih, očima korisnika društvenih mreža, atraktivnijih slastica. No, novi život odlučila mu je udahnuti Matilda Ljuština, poduzetnica s dugogodišnjim iskustvo u ugostiteljstvu i strastvena zaljubljenica u kolače, koja je tradicionalni paški padišpanj odlučila približiti suvremenom nepcu.

Svoju verziju nazvala je Makolach padišpanj i obogatila je modernim okusima, inspirirana svjetskim slastičarskim trendovima.
„Ova slastica odskače od uobičajenih pravila slastičarstva. Njena ručna izrada zahtijeva posvećenost i strpljenje, a rezultat je mekan, mirisan biskvit koji traje do osam dana“, objašnjava Matilda te nastavlja: „Tradicionalno se priprema u Dalmaciji i Istri, a svaka regija ima svoju jedinstvenu verziju ovog kolača. Kako već godinama ljetujem na Pagu, točnije u gradu Pagu, posvetila sam se njegovanju njihove autohtone recepture. Inspirirana bogatom otočnom tradicijom, odlučila sam ovu deliciju prenijeti i izvan granica otoka, prilagoditi je kontinentalnom nepcu te obogatiti je daškom osobne kreativnosti.“

„Kombinirajući svoju ljubav prema kolačima, putovanjima, domaćim proizvodima i tradiciji, ali i suvremenim trendovima, stvorila sam nekoliko varijanti paškog padišpanja. Osim osnovnog recepta, osmislila sam verzije s melasom od šipka te pistacijom, djelomično inspirirane Italijom, ali i modernim hitovima poput ‘Dubai’ čokolade.“ – otkriva Matilda.

Kupci su svim trima verzijama oduševljeni, a klasičan padišpanj, onaj bez dodataka, pokazao se savršenim izborom za najmlađe gurmane.
Osim osnovne veličine u obliku torte, Matilda nudi i mini verzije idealne kao zahvalnice za svadbe, krštenja ili druge svečanosti. Za goste koji ljetuju u Hrvatskoj osmišljeni su suvenir-paketi u kutijama s autohtonim motivima, dok se veći oblici savršeno uklapaju u hotelske buffet doručke.

Ova ukusna tradicionalna slastica očekuje naše posjetitelje na prvom festivalu SlatCroFest by Slatkopedija od 1. do 4. avibnja u Podrumima Dioklecijanove palače, a svi oni koi žele saznati više o Matildinom putu i projektu vraćanja “stare slave” padišpanju, imat će priliku poslušati njezino predavanje na konferenciji koja će se održati u Staroj gradskoj vijećnici, 3. svibnja – ulaznice možete kupiti na ovoj poveznici.
Vidimo se.
Fotografije: Domagoj Biondić, Dobix Photography za Family Welcome uz dozvolu Makolach