Iako izgledaju dosta složeno i komplicirano, breskvice je zapravo dosta jednostavno napraviti, no njihova izrada oduzima dosta vremena. Kako biste i vi ovog Božića vašim najmilijima uspješno izradili ove neizostavne kolačiće Nataša Pralica s bloga kolaci.biz s nama dijeli svoj recept kao i savjete.
Sastojci
- 2 jaja
- 2 dcl šećera
- 1 dcl otopljene masti
- ½ praška za pecivo
- 350 gr brašna
- 5 žlica marmelade
- 0,5 dcl ruma
- crvena boja u prahu
- kristalni šećer
Priprema
Prvo izmješajte jaja sa šećerom i masti. Posebno pomiješajte brašno i prašak za pecivo. Zatim sve to sjedinite i mijesite sve dok se više na lijepi za prste. Od tijesta napravite veći valjak pa iz njega manje valjčiće koje treba izrezati da se dobiju jednake kuglice veličine oraha. Kuglice slažite na lim za pečenje na koji prethodno stavite papir za pečenje, u razmaku od jednog prsta da se kod pečenja ne slijepe.
Staviti peći u zagrijanu pećnicu na 200 stupnjeva oko 13 do 15 minuta, paziti da ne porumene (ne smeta ako malo dobiju boju). Kada se ohlade šiljastim nožem ih izdubite što je više moguće. Ostatke sameljite na mašinu za mljevenje. Pomiješajte sa marmeladom i rumom. Malom žlicom punite polovice breskvica i lijepite ih.
Ako imate boju u prahu možete uzeti na vrh noža i rastopiti je u 1 dcl vode. Umačite breskvice u boju i slažite na tacnu. Kada se nakupi oko 10 breskvica treba ih umočiti u kristalni šećer da se dobije završna dekoracija. Tako nastavite sa ostatkom breskvica dok sve ne završite.
Savjeti
Preporuka je slagati po desetak breskvica nakon umakanja u boju da se previše ne sasuše, a opet ako se odmah iz boje stavljaju u šećer previše ga natapaju, tako da treba pratiti ovaj redoslijed.
Meni su se na prvu učinile malo mekane na dijelu gdje sam umakala, ali mi se poslije stvrdnulo baš kako treba biti.
Ako se desi da malo više napunite breskvice i ostanete bez smjese za punjenje, možete se poslužiti sa mljevenim keksom koji pomiješate sa marmeladom i rumom.
Fotografija: kolaci.biz



