Neizostavna slastica na blagdanskim stolovima diljem Lijepe naše upravo su čupavci za koje nam danas recept donosi Josip Gavran s bloga Woodie Foodie.
Sastojci
Biskvit
- 250g šećera
- 3 jaja
- 200ml mlijeka
- 200ml ulja
- 12g vanilin šećera
- 200g brašna
- 12g praška za pecivo
Preljev
- 200g čokolade za kuhanje
- 120g maslaca
- 300ml mlijeka
- 4 žlice šećera
- 1 žličica ruma
- 150-200g kokosovih mrvica (ne brašno)
Priprema
Mikserom sjedinite šećer i jaja, dok ne dobijete glatku smjesu. Dodajte joj potom mlijeko, ulje i vanilin šećer, pa ponovno dobro sjedinite. U posebnoj posudi žlicom sjedinite brašno i prašak za pecivo, postepeno je dodavajte u tekuću smjesu, uz konstantno miješanje žicom.
Smjesu ulijte u tepsiju koju ste prethodno obložili papirom za pečenje, pa pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200°C, 20-25 minuta (ja sam koristio dvije tepsije dimenzija 25×18, ukoliko koristite jednu, mislim da će vam poslužiti ona dimenzije 30×30). Po završetku, kolač ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Izvadite ga potom iz tepsije, zajedno s papirom, pa ga odvojite od istog. Izrežite ga na kocke ili pravokutnike veličine koja vama odgovara. Prelazimo na preljev.
Na laganoj vatri sjedinite čokoladu, maslac i mlijeko, pa smjesi dodajte i šećer. Miješajte dok se šećer ne otopi, zatim lonac maknite s vatre i dodajte rum. Komade kolača umočite u čokoladu pa ih uvaljajte u kokos, nakon čega ih posložite na ravnu plohu prekrivenu papirom za pečenje. Ostavite ih neka se stisnu na sobnoj temperaturi, nakon čega mogu i u frižider.



