• Oglašavanje
  • O nama
  • Kontakt

Slatkopedija

  • NOVOSTI
  • Recepti
    • Slatki recepti
      • Recept dana
    • Zdrave slastice
  • Slatke tajne
  • Magazin
    • Vaše priče
    • Život sa slasticama
    • Zvjezdane priče
  • Slatka baština
    • Naše slastice
    • Svjetske slastice
  • Iz naše redakcije
    • Recept tjedna
    • Riječ urednice
Naslovnica» Novosti»Klimatski uvjeti utječu na cijenu kakaa: dosegnuta najviša cijena u posljednjih 46 godina

Klimatski uvjeti utječu na cijenu kakaa: dosegnuta najviša cijena u posljednjih 46 godina

Mirjana Bošković Smrekar 04 srp 2023 Novosti Komentari isključeni za Klimatski uvjeti utječu na cijenu kakaa: dosegnuta najviša cijena u posljednjih 46 godina

Konstante kiše i visok postotak vlažnosti utječu i na usjeve i na zrna koja se suše, a samim time i na cijene kakaa koje ove godine divljaju.

Reuters je objavio kako su cijene kakaa u srijedu porasle na najviši iznos u posljednjih 46 godina na Interkontinentalnoj burzi u Londonu.

Razlog tomu su loši klimatski uvjeti u zapadnoj Africi koji su ugrozili proizvodne izglede za glavne dobavljače primarne sirovine koja se koristi za proizvodnju čokolade.

Porast cijena kakaa reakcija je na skučeno tržište na kojem se on proizvodi, a to su  uglavnom tržišta na Obali Bjelokosti i u Gani. Izvoz kakaa iz luke Obale Bjelokosti ove je sezone primjerice smanjen za gotovo 5 %.

Reuters je objavio kako su cijene kakaovca u srijedu porasle na najviši iznos u posljednjih 46 godina na Interkontinentalnoj burzi u Londonu.

Međunarodna organizacija za kakao (ICCO) se oglasila s prognozom o globalnom deficitu opskrbe kakaom te su rekli kako se očekuje da će omjer zaliha i potrošnje, pokazatelj dostupnosti kakaa na tržištu, pasti na 32,2 %, što je najniži postotak od sezone 1984./1985. godine.

Nepovoljni klimatski uvjeti i učestale kiše štete i usjevima, ali i nabranim plodovima koji se suše pa se očekuje da će se trend porasta cijene kakaa nastaviti.

Izvor: reuters.com

Fotografija: Canva

2023-07-04

Autori

napisala : Mirjana Bošković Smrekar
Pisanje za portal Slatkopedija njezin je prvi izlet u novinarstvo, a tom poslu ju je, kao veliku ljubiteljicu slastica, privukla tematika portala.
Prethodni članak :

Još jedan proizvod odlazi s tržišta: kupci ga mogu vratiti u trgovinu i dobiti povrat novca

Sljedeći članak :

Nova slastica izazvala oduševljenje na društvenim mrežama: kad se spoje kroasan i sladoled

Povezani članci

Od danas smo na Mediteranskom festivalu knjige: evo što možete naći na našem štandu

Od danas smo na Mediteranskom festivalu knjige: evo što možete naći na našem štandu

Slatkopedija 27 ruj 2023
Više nego u ostatku EU: evo koliko su iznosile cijene jaja tijekom posljednja dva mjeseca

Više nego u ostatku EU: evo koliko su iznosile cijene jaja tijekom posljednja dva mjeseca

Mirjana Bošković Smrekar 27 ruj 2023
Hrvati su veliki kavopije: godišnje popijemo duplo više kave od svjetskog prosjeka

Hrvati su veliki kavopije: godišnje popijemo duplo više kave od svjetskog prosjeka

Mirjana Bošković Smrekar 25 ruj 2023
Oglašavanje
O nama
Kontakt

Pretraži

Oglas

Oglas

Pratite nas na Facebooku

Find us on Facebook

Slatkopedija

  • Impressum
  • Iz medija
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti

Najstariji hrvatski novinarski portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo od 2017. donosi sve najnovije vijesti, priče i izvještaje vezane za najslađu industriju.

© Copyright Slatkopedija 2023, sva prava pridržana!