Darko Debić s bloga Samo jedan griz danas nam donosi sjajan recept kojim tjeramo kišne oblake -pripremamo kolač s makom i malinama.
Sastojci
Namelaka
- 5 g želatine u prahu
- 1 žlica vode
- 200 g punomasnog mlijeka
- 270 g čokolade za kuhanje
- 400 g slatkog vrhnja
Biskvit s makom
- 200 g maka
- 160 ml mlijeka
- 5 jaja
- 200 g šećera
- 120 g maslaca
- sok i korica od ½ limuna
- 120 ml ruma
- 1 žlica oštrog brašna
I još
- džem od malina za mazanje pečenog biskvita
Priprema
Namelaka
Prvo pripremiti namelaku.
Želatinu pomiješati sa žlicom vode i pustiti nekoliko minuta.
Uzavrijeti mlijeko. Dodati hidriranu želatinu.
Preliti čokoladu mlijekom i pustiti nekoliko minuta da se otopi.
Miješati smjesu štapnim mikserom. Dodati hladno vrhnje. Nastaviti miješanje štapnim mikserom još dvije – tri minute.
Hladiti barem 12 sati.
Prije upotrebe miksati s metlicama nekoliko minuta.
Biskvit
Mak staviti u kipuće mlijeko i kuhati dvije minute. Ohladiti smjesu.
Žumanjke, pola šećera i maslac pjenasto umiješati. Pomiješati smjesu jaja, mak, brašno, rum i limun.
Dodati snijeg od bjelanjaka miksan s preostalim šećerom. Masu rasporediti u lim za pečenje premazan maslacem i posut brašnom.
Peći pola sata na 180°C.
Slaganje slojeva
Ohlađen biskvit premazati džemom, potom rasporediti kremu i zagladiti površinu.
Prije rezanja ohladiti.
Fotografije: Samo jedan griz