• Oglašavanje
  • O nama
  • Kontakt

Slatkopedija

  • NOVOSTI
  • Recepti
    • Slatki recepti
      • Recept dana
    • Zdrave slastice
  • Slatke tajne
  • Magazin
    • Vaše priče
    • Život sa slasticama
    • Zvjezdane priče
  • Slatka baština
    • Naše slastice
    • Svjetske slastice
  • Iz naše redakcije
    • Recept tjedna
    • Riječ urednice
Naslovnica» Novosti»Jesensko voće puno pesticida: provjerite koje je voće na vrhu nepoželjne liste

Jesensko voće puno pesticida: provjerite koje je voće na vrhu nepoželjne liste

Mirjana Bošković Smrekar 29 ruj 2022 Novosti Komentari isključeni za Jesensko voće puno pesticida: provjerite koje je voće na vrhu nepoželjne liste

Objavljeni su rezultati analize provedene na više od 44.000 uzoraka svježeg voća – evo koje se voće našlo na vrhu nepoželjne liste.

PAN Europe (Pesticide Action Network) je objavio najnovije podatke prema kojima je koje je jesensko voće vrlo kontaminirano pesticidima.

Analiza je provedena na više od 44.000 uzoraka svježeg voća u razdoblju od 2011. do 2020., a rezultati su pokazali kako je visok postotak voća prodan s ostacima pesticida koji se dovode u vezu s povećanim rizikom od raka, urođenih deformiteta, bolesti srca te drugih ozbiljnih stanja.

U istraživanju prednjače europske kruške s čak 49 % prisutnih pesticida, zatim slijedi stolno grožđe s 44 %,  jabuke s 34 %, šljive s 29 % te maline s 25 %.

Voće iz pojedinih zemalja kontaminiranije je od voća iz drugih zemalja pa je tako primjerice gotovo tri četvrtine, odnosno čak 71 % nizozemskih jabuka bilo kontaminirano, dok je primjerice grčkih jabuka bilo kontaminirano 54 %, a portugalskih 50 %.

U istraživanju prednjače europske kruške s čak 49 % prisutnih pesticida, zatim slijedi stolno grožđe s 44 %,  jabuke s 34 %, šljive s 29 % te maline s 25 %.

Također, postotak kontaminiranih kruški iz  Belgije, Nizozemske i Portugala bio je otprilike 70% , kao i  gotovo polovica mađarskih i grčkih šljiva.

Što se tiče malina, najzagađenije su bile norveške i to čak 61 %, dok je grožđa najkontaminiranije bilo  grčko s 56 % te talijansko s 47 %.

Otkriveno je da se kontaminacija jabuka, krušaka i šljiva u gotovo udvostručila, točnije kontaminacija je 2011. iznosila 20%, a ta je brojka 2020. narasla na čak 33 %.

Izvor: dnevnik.hr

Fotografija: Pixabay

jabuke jesensko voće kruške pesticidi šljive 2022-09-29
Tags jabuke jesensko voće kruške pesticidi šljive

Autori

napisala : Mirjana Bošković Smrekar
Pisanje za portal Slatkopedija njezin je prvi izlet u novinarstvo, a tom poslu ju je, kao veliku ljubiteljicu slastica, privukla tematika portala.
Prethodni članak :

Dodatna obavijest o opozivu jaja: obratite pozornost na LOT brojeve

Sljedeći članak :

Još jedan proizvođač povlači jaja s polica: ponovno razlog salmonela

Povezani članci

„Zlatne trešnje“: cijena za kilogram sežu do neba

„Zlatne trešnje“: cijena za kilogram sežu do neba

Mirjana Bošković Smrekar 31 svi 2023
Noviteti u Panettone Cupu: evo što kandidate očekuje ove godine

Noviteti u Panettone Cupu: evo što kandidate očekuje ove godine

Mirjana Bošković Smrekar 27 svi 2023
Kakvo je stanje na burzi: donosimo pregled broja nezaposlenih slastičara po županijama

Kakvo je stanje na burzi: donosimo pregled broja nezaposlenih slastičara po županijama

Mirjana Bošković Smrekar 24 svi 2023
Oglašavanje
O nama
Kontakt

Pretraži

Oglas

Oglas

Oglas

Pratite nas na Facebooku

Find us on Facebook

Slatkopedija

  • Impressum
  • Iz medija
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti

Najstariji hrvatski novinarski portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo od 2017. donosi sve najnovije vijesti, priče i izvještaje vezane za najslađu industriju.

© Copyright Slatkopedija 2021, sva prava pridržana!