• Oglašavanje
  • O nama
  • Kontakt

Slatkopedija

  • NOVOSTI
  • Recepti
    • Slatki recepti
      • Recept dana
    • Zdrave slastice
  • Slatke tajne
  • Magazin
    • Vaše priče
    • Život sa slasticama
    • Zvjezdane priče
  • Slatka baština
    • Naše slastice
    • Svjetske slastice
  • Iz naše redakcije
    • Recept tjedna
    • Riječ urednice
Naslovnica» Novosti»Istraživanje otkriva što zapravo jedemo u sladoledu od vanilije

Istraživanje otkriva što zapravo jedemo u sladoledu od vanilije

Kate Bošković 26 tra 2023 Novosti Komentari isključeni za Istraživanje otkriva što zapravo jedemo u sladoledu od vanilije

Najnovije istraživanje koje je proveo Jutarnji list pokazalo je da u sladoledu od vanilije često nema – vanilije.

Da je vanilija jako skup začin dobro je poznata stvar, a čini se da su te činjenice svjesni i proizvođači sladoleda koji nerijetko u sladoledima od vanilije izostave baš taj sastojaka.

Kako otkriva Jutarnji list, njihova inspekcija je otkrila kako u 14 odabranih sladoleda od vanilije iz domaćih trgovina, u njih čak 35 posto nema niti traga vaniliji, iako upravo po njoj nose ime.

Među ostalima, riječ je i o sladoledima od vanilije domaće industrije čiji korneti dosežu cijenu od 1,50 eura za kornet, a umjesto od mlijeka i vanilije, napravljeni su od vode, brašna, kokosove masti i eventualno mlijeka u prahu.

Slična je situacija i sa sladoledima stranih proizvođača u kojima se može naići na tragove soje, ali ne i vanilije.

Rezultati ovog istraživanja poklapaju se s onima koje je provela britanska udruga za zaštitu potrošača Which. Oni su istraživali koliko sladoleda na tržištu sadrži tradicionalne sastojke – svježe mlijeko, vrhnje ili vaniliju, a poražavajući rezultati su pokazali da samo polovica njih sadrži sva tri sastojka, dok čak 20 posto ne sadrži niti jedan od ta tri sastojka.

O sličnoj problematici – sladoledu od vanilije bez vanilije – na našem smo portalu pisali još prije pet godina što pokazuje da ovaj problem postoji već dugo i da će očito proći još puno vremena do njegovog rješavanja.

Izvor: jutarnji.hr

Fotografija: Canva

2023-04-26

Autori

napisala : Kate Bošković
Svoju ljubav prema novinarstvu i slastičarstvu spojila je pokretanjem portala Slatkopedija, na kojem svakodnevno piše o svojim omiljenim temama.
Prethodni članak :

U subotu se družimo na Krku: posjetite i vi festival posvećen očevima i djeci

Sljedeći članak :

U nedjelju se vidimo na Ilici: čekamo vas na najslađem štandu

Povezani članci

Noviteti u Panettone Cupu: evo što kandidate očekuje ove godine

Noviteti u Panettone Cupu: evo što kandidate očekuje ove godine

Mirjana Bošković Smrekar 27 svi 2023
Kakvo je stanje na burzi: donosimo pregled broja nezaposlenih slastičara po županijama

Kakvo je stanje na burzi: donosimo pregled broja nezaposlenih slastičara po županijama

Mirjana Bošković Smrekar 24 svi 2023
Ledena slastica koja vraća u djetinjstvo – Hubba Bubba sladoled

Ledena slastica koja vraća u djetinjstvo – Hubba Bubba sladoled

Mirjana Bošković Smrekar 23 svi 2023
Oglašavanje
O nama
Kontakt

Pretraži

Oglas

Oglas

Oglas

Pratite nas na Facebooku

Find us on Facebook

Slatkopedija

  • Impressum
  • Iz medija
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti

Najstariji hrvatski novinarski portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo od 2017. donosi sve najnovije vijesti, priče i izvještaje vezane za najslađu industriju.

© Copyright Slatkopedija 2021, sva prava pridržana!