Najnovije istraživanje koje je proveo Jutarnji list pokazalo je da u sladoledu od vanilije često nema – vanilije.
Da je vanilija jako skup začin dobro je poznata stvar, a čini se da su te činjenice svjesni i proizvođači sladoleda koji nerijetko u sladoledima od vanilije izostave baš taj sastojaka.
Kako otkriva Jutarnji list, njihova inspekcija je otkrila kako u 14 odabranih sladoleda od vanilije iz domaćih trgovina, u njih čak 35 posto nema niti traga vaniliji, iako upravo po njoj nose ime.
Među ostalima, riječ je i o sladoledima od vanilije domaće industrije čiji korneti dosežu cijenu od 1,50 eura za kornet, a umjesto od mlijeka i vanilije, napravljeni su od vode, brašna, kokosove masti i eventualno mlijeka u prahu.
Slična je situacija i sa sladoledima stranih proizvođača u kojima se može naići na tragove soje, ali ne i vanilije.
Rezultati ovog istraživanja poklapaju se s onima koje je provela britanska udruga za zaštitu potrošača Which. Oni su istraživali koliko sladoleda na tržištu sadrži tradicionalne sastojke – svježe mlijeko, vrhnje ili vaniliju, a poražavajući rezultati su pokazali da samo polovica njih sadrži sva tri sastojka, dok čak 20 posto ne sadrži niti jedan od ta tri sastojka.
O sličnoj problematici – sladoledu od vanilije bez vanilije – na našem smo portalu pisali još prije pet godina što pokazuje da ovaj problem postoji već dugo i da će očito proći još puno vremena do njegovog rješavanja.
Izvor: jutarnji.hr
Fotografija: Canva