Sutra brojne učenike diljem Hrvatske očekuje povratak ili pak prvi susret sa školskim klupama pa vjerujemo da današnji dan zaslužuje posebnu dozu slatkog – stoga ga zasladite ovim odličnim kolačem sa šljivama i bademima čiji recept stiže s bloga Mystic cakes autorice Natalije Milodanović.
Sastojci
(za kalup promjera 26 cm)
Nadjev
- 600 g šljiva
- 1 žlica šećera
- 1 žličica cimeta
Biskvit
- 150 g omekšalog maslaca
- 120 g smeđeg šećera (ili običnog)
- prstohvat soli
- 3 jaja
- 100 g mljevenih pečenih badema (ili lješnjaka)
- 180 g oštrog brašna
- ½ vrećice (6 g) praška za pecivo
Korica od badema
- 50 g maslaca
- 30 g šećera
- 1 žlica meda
- 1 žličica arome vanilije
- 3 žlice slatkog vrhnja
- 100 g listića badema
- 1 žličica oštrog brašna
Priprema
Nadjev
Najprije operite šljive, očistite od koštica i presjecite svaku na četvrtine. Pomiješajte ih sa šećerom i cimetom i pustite tako da odstoje do upotrebe.
Biskvit
Stavite u posudu maslac sobne temperature, šećer i sol pa mikserom umutite nekoliko minuta. Potom dodajte jedno po jedno jaje, muteći poslije svakog nekoliko minuta prije dodavanja sljedećeg i sve lijepo pjenasto izmiksajte dok se sav šećer ne otopi.
Zatim dodajte mljevene pečene bademe ili lješnjake (kod mene je kombinacija), brašno i prašak za pecivo i još jednom sve sjedinite mikserom u glatku smjesu.
Uzmite okrugli kalup promjera 26 cm, obložite mu dno papirom za pečenje, a stranice premažite maslacem. Rasporedite smjesu za biskvit i poravnajte. Odozgo rasporedite pošećerene šljive s cimetom i blago ih utisnite u smjesu žlicom.
Kolač stavite u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva da se peče oko 30 – 35 minuta. Pred kraj pečenja pripremite koricu od badema.
Korica od badema
Stavite u lončić maslac, šećer, med, aromu vanilije i slatko vrhnje pa sve zajedno prokuhajte na štednjaku dok se ne otopi. Skinite s vatre, dodajte listiće badema i brašno, dobro promiješajte i vratite na vatru još 2 – 3 minuta da provrije.
Polupečen kolač izvadite iz pećnice i rasporedite odozgo žlicom premaz od badema. Vratite kolač u pećnicu da se peče još oko 15 – 20 minuta dok korica od badema ne dobije zlatno žutu boju.
Kolač ohladite na sobnoj temperaturi i izrežite na šnite. Po želji pospite šećerom u prahu.
Fotografije: Mystic cakes



