Povodom Svjetskog dana Nutelle, otputovat ćemo kratko vremeplovom da vidimo kako se kroz godine razvijao ovaj namaz.
Priča o najpoznatijem čokoladnom namazu započela je 1940. kada je talijanski pekar Pietro Ferrero osmislio pastu od šećera, kakaa i lješnjaka te ju nazvao Giandua, a koja je kasnije postala Nutella, točnije 1964. kada je njegov sin Michael Ferrero modificirao recept i lansirao novi proizvod na tržište pod nazivom Nutella.
Talijanska blogerica Sarra Rosso 2007. oformila je svjetski dan Nutelle koji se od onda svake godine obilježava diljem svijeta, a Ferrero je 2015. službeno prihvatio ovaj dan obećavši kako će njegovo obilježavanje podići na viši nivo.
Od Gianduje preko čvrstog bloka do mekanog namaza za čiju se izradu troši 25 % ukupne svjetske proizvodnje lješnjaka – sve su ovo činjenice vezane uz poznati namaz Nutella.
No nije sve uvijek glatko pa su tako 2018. zaposlenici najveće svjetske tvornice Ferrera stupili u štrajk zaprijetivši tako globalnoj opskrbi namaza, no uskoro su postigli dogovor s nadređenima pa se Nuttella i dalje proizvodi u dovoljnim količinama.
Osim vremenskog razvoja ovog proizvoda tu je i nekoliko zanimljivih činjenica o Nuttelli poput one da se ona u početku prodavala u obliku čvrstog bloka koji se rezao i posluživao s kruhom. Bio je to štedljiv odgovor na nestašicu kakaa nakon Drugog svjetskog rata. Zanimljiva je i činjenica da se za proizvodnju Nutelle diljem svijeta godišnje potroši oko 25 % ukupne svjetske proizvodnje lješnjaka, kao i da je ime nastalo kombinacijom engleske i talijanske riječi, nut što znači lješnjaci te ella što daje mekani završetak.
Izvor: holidaycalendar.io
Fotografija: Canva