Povodom Svjetskog dana Nutelle, otputovat ćemo kratko vremeplovom da vidimo kako se kroz godine razvijao ovaj namaz.
Priča o najpoznatijem čokoladnom namazu započela je 1940. kada je talijanski pekar Pietro Ferrero osmislio pastu od šećera, kakaa i lješnjaka te ju nazvao Giandua, a koja je kasnije postala Nutella, točnije 1964. kada je njegov sin Michael Ferrero modificirao recept i lansirao novi proizvod na tržište pod nazivom Nutella.
Talijanska blogerica Sarra Rosso 2007. oformila je svjetski dan Nutelle koji se od onda svake godine obilježava diljem svijeta, a Ferrero je 2015. službeno prihvatio ovaj dan obećavši kako će njegovo obilježavanje podići na viši nivo.
No nije sve uvijek glatko pa su tako 2018. zaposlenici najveće svjetske tvornice Ferrera stupili u štrajk zaprijetivši tako globalnoj opskrbi namaza, no uskoro su postigli dogovor s nadređenima pa se Nuttella i dalje proizvodi u dovoljnim količinama.
Osim vremenskog razvoja ovog proizvoda tu je i nekoliko zanimljivih činjenica o Nuttelli poput one da se ona u početku prodavala u obliku čvrstog bloka koji se rezao i posluživao s kruhom. Bio je to štedljiv odgovor na nestašicu kakaa nakon Drugog svjetskog rata. Zanimljiva je i činjenica da se za proizvodnju Nutelle diljem svijeta godišnje potroši oko 25 % ukupne svjetske proizvodnje lješnjaka, kao i da je ime nastalo kombinacijom engleske i talijanske riječi, nut što znači lješnjaci te ella što daje mekani završetak.
Izvor: holidaycalendar.io
Fotografija: Canva