U svijetu se slavi Svjetski dan Nutelle, u Europi izjednačava njezina kvaliteta

Kompanije Ferrero i Bahlsen započeli su s procesom izjednačavanja svojih proizvoda na razini cijele Europske unije.

Nakon što je ustanovljeno da njihovi proizvodi nisu jednake kvalitete u svim zemljama Europske unije, ove su kompanije započele s procesom izjednačavanja, potvrdila je Europska komisija. Tako je Ferrero započeo s procesom smanjivanja kvalitete Nutelle u Njemačkoj, u kojoj je kvaliteta Nutelle viša nego u drugi zemljama članicama EU. Smanjivanje kvalitete Nutelle očekivano je izazvalo nezadovoljstvo njemačkih potrošača. Kako piše Dnevnik.hr, nedavnim istraživanjem hrvatske europarlamentarke Biljane Borzan, koja je nedavno imenovana izvjestiteljicom Europskog parlamenta za različitu kvalitetu hrane,  ustanovljeno je da hrvatska Nutella sadrži sirutku i manji postotak mlijeka u prahu, dok njemačka Nutella ima samo obrano mlijeko u prahu. To je rezultiralo razlikom u boji, konzistenciji, mirisu i okusu proizvoda.

Osim Ferrera, i njemačka kompanija Bahlsen, koja proizvodi vafle i kekse obvezala se u svojim proizvodima koji se zovu keksi s maslacem koristiti samo maslac.

Inače, danas se obilježava Svjetski dan Nutelle koji je 5. veljače 2007. iz ljubavi prema ovom čokoladnom namazu pokrenula blogerica Sara Rosso. Naime, njezina ljubav prema Nutelli je toliko velika da je smatrala da Nutella zaslužuje imati svoj dan. Uskoro je ovaj dan postao globalni fenomen, a Sara Rosso ga je 2015. prepustila Ferreru.

Fotografija: Kate Bošković

Kate Bošković
Kate Bošković

Svoju ljubav prema novinarstvu i slastičarstvu spojila je pokretanjem portala Slatkopedija, na kojem svakodnevno piše o svojim omiljenim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.