U Jaškovu se održava treći ŠtrudlaFest

Ovogodišnje izdanje ŠtrudlaFesta pruža priliku baš svakom posjetitelju da pronađe okus za sebe, budući da će u ponudi biti preko šezdeset okusa, a osim ukusnih zalogaja upoznat će i zanimljive goste te moći sudjelovati na različitim radionicama te natjecanju u izradi štrudli.

U nedjelju, 16. rujna 2018., održat će se treće po redu izdanje ŠtrudlaFesta, i to na tri lokacije u Jaškovu – selu štrudle: na središnjoj pozornici, u kuriji Jaškovo (Centar za rehabilitaciju Ozalj) te u restoranu Žganjer.

Program započinje svečanim otvorenjem festivala, u 10 sati, a nakon zajedničkog razvlačenja prve štrudle, koju će razvući uglednici iz kulturno-političkog života Ozlja i drugih dijelova Karlovačke županije, nastavlja se cjelodnevno druženje uz brojne radionice koje će, između ostalih, voditi Branko Ognjenović i Tomislav Špiček te natjecanje u izradi najbolje štrudle Hrvatske, o kojima će odluku donijeti stručni žiri pod vodstvom kulinarske legende Steve Karapandže.

Na ovom izdanju ŠtrudlaFesta posjetitelje očekuju štrudle s preko 60 punjenja, što slatkih, što slanih, koje proizvode lokalni OPG-ovi, a neka od njih su: Guinnessova (jabuke i grožđe), Rujan u srcu (svježi sir, buča, mrkva i bučine sjemenke), punjenje od jabuka, slatko punjenje od bučinog brašna, punjenje od malina i jabuka, štrudla od borovnica, štrudla od višanja, od malina, jagoda i trešanja, štrudla s lavandom, štrudle zaslađene medom, bezglutenske štrudle, veganska bučnica – bez sira, kravljeg vrhnja i putra, štrudla s domaćim pekmezom, od jabuka i batata, od jabuke i oraha, butternut tikve, s bobičastim voćem, i još mnoga druga.

Na festivalu će gostovati i prijatelji s koprivničkog Renesansnog festivala, u čijoj će se kućici moći kušati podravske štrukle i razne druge delicije od koprive, uključujući bregovsku pitu, koja se nalazi na listi nematerijalnih kulturnih dobara RH, a održat će i radionicu, na kojoj će posjetitelje naučiti sve o razlikama između štrudle i štrukli.

Osim njih, pridružit će se i Udruga žena Bihać-Brekovica, koje će kuhati tradicionalnu štrudlu punjenu pekmezom od šljiva i orasima, ali i druge bosanske specijalitete.

Uz sve navedeno, posjetitelji će moći prisustvovati i na radionici tete Marice, ambasadorice štrudle iz Jaškova, sela štrudle, koja će okupljenima otkriti tajne Guinnessove štrudle i podsjetiti ih na rekord postavljen 2015., kada je u Jaškovu napravljena najduža štrudla na svijetu – od čak 1479,38 metara.

Naravno, i ove je godine programom predviđeno natjecanje u izradi najbolje štrudle, a prijave za natjecanje amatera još su u tijeku.

Fotografija: ŠtrudlaFest

Mirjana Bošković Smrekar
Mirjana Bošković Smrekar

Pisanje za portal Slatkopedija njezin je prvi izlet u novinarstvo, a tom poslu ju je, kao veliku ljubiteljicu slastica, privukla tematika portala.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.