Tradicionalna Marunada u Lovranu

Ovog će se vikenda u Lovranu održati 44. Marunada Lovran, koja je postala gastro manifestacija poznata u cijeloj Hrvatskoj, ali i šire.

U istarskom gradiću Lovran ovog će se vikenda održati 44. Marunada, koja je svoje prvo izdanje doživjela davne 1973. godine. Ova manifestacija nastala je spontano u vrijeme berbe maruna, a danas je poznata u cijeloj Hrvatskoj, ali i šire. Naime, o njoj je pisao i britanski dnevnik Guardian koji ju je 12. rujna 2010. u svom prilogu Observer uvrstio u TOP 10 europskih jesenskih gastro manifestacija.

Prvi dio ove tradicionalne jesenske manifestacije održan je proteklih vikenda u Lignju i Dobreću, a velika završnica bit će upravo ovog vikenda u Lovranu. Posjetitelje očekuju zabave na otvorenom na kojima će uz zabavni i kulturno-umjetnički program, biti ponuđene i razne delicije poput kolača i slastica od maruna te medice i meda od maruna. Za vrijeme trajanja ove manifestacije, u kavanama i slastičarnicama spravljat će se kolači, slastice i torte od maruna.

Treba napomenuti kako su Lovranci još u srednjem vijeku bili poznati kao trgovci marunima iz voćnjaka na padinama Učke te da je lovranski marun za vrijeme austro-ugarske vladavine (kraj XIX. i početak XX. stoljeća) bio toliko cijenjen da su ga odvozili na tržnice Beča, Trsta i Münchena.

Marun iz Lovrana se, uz onaj gorički iz Slovenije te Gentile de Torino iz Italije, smatra najkvalitetnijom vrstom maruna u Europi.

Fotografije: Ana Slamek i Federiko Sterle – Frici.

Kate Bošković
Kate Bošković

Svoju ljubav prema novinarstvu i slastičarstvu spojila je pokretanjem portala Slatkopedija, na kojem svakodnevno piše o svojim omiljenim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.