Split dobio svoj prvi knedla-bar

Splitska ugostiteljska ponuda od početka lipnja bogatija je i za prvi knedla-bar koji nudi čak četrnaest slatkih okusa knedla.

Početkom ovog mjeseca u Splitu je otvoren knedla-bar nazvan Borgo. Prvi je to splitski knedla-bar, čiji su vlasnici Ema Baković i Mario Babić  na ideju o otvaranju ovakvog objekta došli na jednom putovanju krajem prošle godine kada su poželjeli „otvoriti nešto novo što Split nije imao priliku vidjeti.“

Od ideje do realizacije prošlo je oko osam mjeseci, a putem su naravno naišli na neke prepreke i poteškoće no to ih nije obeshrabrilo jer kako kažu: „projekt koji nije naišao na problem ne može biti uspješan jer izazovi na koje nailazite vas čine boljim.“

U realizaciji njihovog sna odmah im se pridružila i Marijana Jelaš koja je kao voditeljica kuhinje osmislila recepte i mjesec dana prije otvaranja obučavala pet djelatnica u kuhinji.

U njihovoj ponudi tako se odmah na početku našlo čak četrnaest slatkih okusa od kojih su dvije keto verzije knedla bez brašna, krumpira i šećera (keto Nutella i keto Rafaello), a tu su još i borovnica-mascarpone; malina-bijela čokolada; višnja rum čokolada; Jaffa, Ferrero,limun-mak; smokva-cheesecake, čokolada, Nutella, šumsko voće, jabuka- cimet, marelica.

Ponudu će, naravno, s vremenom proširivati uvođenjem novih okusa za koje im ne nedostaje ideja, no zasada ne žure jer su tek krenuli s cijelom pričom.

Reakcije Splićana na samom početku su odlične i ohrabrujuće, a iako gosti vole isprobati sve okuse, malo popularnijim na samom su se početku pokazale malina-bijela čokolada, mak-limun i Ferrero.

Inspiraciju za slatke okuse crpe uglavnom od slastičarskih klasika: „Zanimljivo je poigrati se raznim kremama i kombinacijama okusa ,prilagoditi ih i smjestiti u knedlu. Naše knedle su definitivno odmak od klasične knedle sa šljivama tako da punjenjima i vanjskim izgledom odnosno raznolikim posipima odskaču od tradicije.“ – objašnjavaju nam vlasnici ovog bara, najavljujući da imaju još puno ideja u rukavu.

U slatkim okusima knedla u prvom splitskom knedla-baru smještenom na Manušu, nasuprot Pravnog fakulteta na području koje se od XV. do XIX. stoljeća zvalo Borgo Manus po čemu je i dobio ime, možete uživati po cijeni od 12 do 15 kuna po komadu, odnosno 18 kuna za keto knedlu.

Fotografije: Borgo knedla-bar

Kate Bošković
Kate Bošković

Svoju ljubav prema novinarstvu i slastičarstvu spojila je pokretanjem portala Slatkopedija, na kojem svakodnevno piše o svojim omiljenim temama.

2 komentara

Leave a Reply

Your email address will not be published.