Sladoled kocke

Sutra se obilježava Dan sladoleda za koji se treba slatko pripremiti – ovaj recept Natalije Milodanović s bloga Mystic cakes nam se čini kao odličan izbor za slatku pripremu.

Sastojci
Biskvit
  • 6 bjelanjaka
  • prstohvat soli
  • 6 žlica (60 g) šećera
  • 6 žlica (50 g) brašna
  • ½ vrećice (6 g) praška za peciva
Za prelijevanje
  • 150 ml toplog mlijeka
Fil
  • 650 ml mlijeka
  • 6 žumanjaka
  • 120 g smeđeg šećera
  • 100 g brašna
  • 2 žličice arome vanilije
  • 150 g maslaca (ili margarina)
Ganache glazura
  • 100 g neutralnog vrhnja za kuhanje (20% m.m.)
  • 100 g čokolade za kuhanje
Priprema

Razdvojite bjelanca od žumanjaka.

Pripremite li za pečenje dimenzija 30×20 cm, malo ga nauljite i pospite brašnom, a pećnicu uključite da se grije na 180 stupnjeva.

Sjedinite brašno i prašak za pecivo pa prosijte.

U posudu s bjelancima dodajte prstohvat soli pa mikserom izmutite čvrst snijeg uz postepeno dodavanje šećera. U čvrst snijeg dodajte brašno s praškom za pecivo pa smanjite mikser na najmanju brzinu i vrlo kratko izmiješajte, samo tek toliko da se sve lijepo sjedini. Ovo možete i ručno, špatulom. Snijeg se ne smije izlomiti.

U pripremljen lim za pečenje rasporedite smjesu za biskvit, poravnajte i stavite peći 20 minuta na 180 stupnjeva.

Pečeni biskvit prelijte toplim mlijekom da svugdje ravnomjerno upije.

Za fil žicom dobro izmiješajte žumanjka, šećer, brašno i aromu vanilije sa 150 ml mlijeka, a preostalih pola litre ulijte u veći odgovarajući lonac i stavite na štednjak. Mlijeko ne mora proključati, već u toplo ulijte smjesu od žumanjaka u tankom mlazu, sve vrijeme miješajući pjenjačom te kuhajte kremu na srednjoj vatri dok ne dobije potrebnu gustoću (kao za puding). Gotovo je kada proključa par puta. Skinite s vatre i pokrijte prozirnom folijom da se ne stvori korica pa ostavite da se prohladi do sobne temperature. Ja prvo lonac stavim u posudu s hladnom vodom, a odmah potom u hladnjak.

U ohlađenu kremu mikserom umiješajte omekšali maslac i izmutite dok fil ne postane fino kremast i pjenast.

Premažite filom biskvit i stavite u hladnjak dok pripremate glazuru.

U lončić ulijte vrhnje za kuhanje (može i slatko vrhnje) i zagrijavajte na štednjaku. Skinite s vatre prije nego što proključa i ubacite čokoladu izlomljenu na kocke. Neka odstoji minutu pa pjenjačom dobro izmiješajte dok se sva čokolada ne otopi i dok ne dobijete glatku čokoladnu glazuru.

Premažite glazurom kolač i stavite u hladnjak da se dobro ohladi, najmanje par sati, a najbolje preko noći.

Potom sijecite na kocke i uživajte!

Fotografije: Mystic cakes

Slatkopedija
Slatkopedija

Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.