Sisak za Guinnessa: priprema se štrudla duža od kilometra i pol

Rekordna bi štrudla trebala biti duga između 1.500 i 1.600 metara te bi trebala težiti oko dvije tone.

Sisak će ovog petka možda biti mjesto postavljanja novog Guinnessovog rekorda. Naime, tamo će se u sklopu manifestacije City Games, Sisak – Europski grad sporta na prostoru ŠRC Sisak održati pokušaj obaranja rekorda u izradi najduže štrudle.

Iz Mlin i pekare d.o.o. Sisak, koji će proizvesti ovu, nadaju se najdužu štrudlu na svijetu, navode kako se radi o tradicionalnoj štrudli od jabuka koja bi trebala biti dugačka između 1.500 i 1.600 metara te težiti oko dvije tone.

Planirana težina tijesta je 800 kilograma, dok bi nadjev trebao težiti 1.200 kilograma.

Za izradu ove štrudle utrošit će 500 kilograma brašna T-400, 1000 kilograma jabuka, 200 kilograma šećera, 200 kilograma margarina, 50 kilograma mljevenog šećera te dodatno limuna, cimeta i soli.

Štrudla će biti složena na stolovima, u više redova, u neprekidnom nizu, a nakon službenog mjerenja bit će podijeljena posjetiteljima za degustaciju.

Predviđa se da će za izradu najduže štrudle biti potrebno između 250 i 300 radnih sati.

Organizator ovog pokušaja je Autopromet Sisak d.o.o.

Trenutni rekord za najdužu štrudlu u nizu također dolazi iz Hrvatske, iz Jaškova u kojem je 2015. napravljena štrudla dužine 1.479,38 metara.

Fotografija: Pixabay

Kate Bošković
Kate Bošković

Svoju ljubav prema novinarstvu i slastičarstvu spojila je pokretanjem portala Slatkopedija, na kojem svakodnevno piše o svojim omiljenim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.