S tržišta se povlače dva slatka proizvoda

Ministarstvo poljoprivrede izdalo je obavijest o opozivu dva proizvoda koji se s tržišta povlače zbog opasnosti za ljudsko zdravlje.

Hrvatska agencija za hranu prenijela je obavijest Ministarstvo poljoprivrede o opozivu proizvoda ALGA voćni namaz od šljiva, 700 g, LOT 46/18, upotrijebiti do 30.04.2019., proizvođača POLO d.o.o., Srbija, koji se s tržišta povlači zbog utvrđene povećane količine sorbinske kiseline u proizvodu, a koji nije u skladu s Uredbom komisije (EZ) br. 1333/2008 Europskog parlamenta i vijeća o prehrambenim aditivima. Ovaj proizvod u Hrvatsku uvozi  DIV PROMET d.o.o., a na tržište stavlja Kaufland k.d. Hrvatska.

Također, osim spomenutog proizvoda, Ministarstvo je potrošače obavijestilo i o opozivu proizvoda SÖTSAK SKUMTOPP, mekani sljezovi kolačići, 180g, datuma “najbolje upotrijebiti do” između 2019-03-12 i 2019-04-18,  a razlog opoziva je neoznačen alergen, mlijeko, na deklaraciji proizvoda. Proizvod nije u skladu s Uredbom 178/2002 i Uredbom (EZ) br. 1169/2011 Europskog parlamenta i Vijeća od 25. listopada 2011. Ovaj je njemački proizvod s tržišta povučen na zahtjev subjekta IKEA Hrvatska d.o.o., koji ga stavlja na tržište.

Budući da postoji mogućnost da proizvod sadrži mlijeko, a da to na deklaraciji nije navedeno, spomenuti proizvod predstavlja potencijalnu opasnost za osobe alergične na mlijeko. Iz Ministarstva napominju da oni koji nemaju alergiju na mlijeko mogu i dalje upotrebljavati navedeni proizvod bez ograničenja. Na službenim stranicama IKEA-e stoji obavijest kupcima da sporni proizvod mogu vratiti u najbližu robnu kuću IKEA te da će im, i bez predočenja računa, biti vraćen novac.

Izvor: Hrvatska agencija za hranu i IKEA

Mirjana Bošković Smrekar
Mirjana Bošković Smrekar

Pisanje za portal Slatkopedija njezin je prvi izlet u novinarstvo, a tom poslu ju je, kao veliku ljubiteljicu slastica, privukla tematika portala.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.