Povijest omiljenog crnog napitka

Najpoznatija legenda o otkriću kave vezana je za pastira Kaldiu i njegove koze.

Kava je otkrivena oko 800. godine u Abesiniji,  na području današnje Etiopije, odnosno istočne Afrike. No, unatoč tomu, tek je u XVII. stoljeću došla u Europu. Smatra se da je jedan talijanski trgovac 1615. donio prva zrna iz Turske u Veneciju.  Naime, Arapi su zrna kave isušivali i prokuhavali što ih je činilo neplodnima i na taj način su sprječavali širenje kave izvan svoje regije. Indijac Babe Budana je na povratku s hodočašća u Meki, 1600. uspio ponijeti nekoliko plodnih zrna kave i tako omogućio da se kava raširi izvan arapskog svijeta.  Teško je utvrditi kada se prvi put kava kuhala i ispijala kao napitak pa se procjenjuje da su Arapi to prvi put  započeli oko 1000 godine. Napitak su nazivali qahwa što znači arabijsko vino, a imala je funkciju sprječavanja pospanosti za vrijeme dugih religijskih obreda.

Postoji i cijeli niz legendi o njezinom otkriću. Najpoznatija je legenda o afričkom pastiru Kaldiu i njegovim kozama koje su postale jako živahne nakon što su obrstile grm kave. Primijetivši čudno ponašanje, Kaldi je i sam ubrao nekoliko bobica i probao. I on je ubrzo nakon konzumacije osjećao polet pa je odlučio podijeliti svoje iskustvo s vjerskim starješinom koji ih je bacio u vatru. Ubrzo nakon toga krenuo se širiti neobičan miris, a preostala zrna pomiješao je s vrelom vodom i tako je nastao slavni napitak.

Zanimljivo je da su katolički svećenici u početku tražili zabranu njezine upotrebe od Vatikana koji to nije podržao. I engleske žene su ispočetka protestirale protiv kave jer su smatrale da ih njihovi muževi zanemaruju trošeći vrijeme i novac na njezino ispijanje.

Izvor: kava.hr

Fotografija: Pixabay

Iva Lukač
Iva Lukač

U izboru između slanog i slatkog, ona uvijek bira slatko, u kojem najviše uživa u društvu svojih bliskih prijatelja.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.