Papaja – anđeosko voće

Navodno je Kristofor Kolumbo ovo voće, koje se koristi pri izradi sokova, pekmeza i nadjeva za kolače, prozvao voćem anđela.

Papaja (lat. Carica papaya) je zeljasta biljka iz roda Carica. Raste u tropskim krajevima Srednje i Južne Amerike. Papaja može narasti do najviše 10 metara. Spiralno postavljeni listovi, duljine do 70 cm, povezani su na vrhu, dok se na donjem dijelu stabla razvijaju plodovi.

Plod papaje je velik, crveno-žućkaste boje, slatkastog okusa koji nalikuje na ananas i breskvu. U sredini ploda papaje nalaze se crne okrugle sjemenke koje se najčešće koriste kao začin, a okusom nalikuju na papar. Priče kažu da ju je Kristofor Kolumbo prozvao voćem anđela.

Papaja je bogata vodom i ugljikohidratima. Sadrži  više vitamina C od naranče, a bogata je i vitaminima, antioksidansima i kalijem. Budući da sadrži malo kalorija često se koristi u dijetalnim režimima prehrane. Sadrži i papain koji potiče probavu.

Papaja se koristi i u izradi slastica, a najčešće je nalazimo kao sastojak u sokovima, pekmezima te nadjevima za kolače.

Fotografije: Pixabay, Unsplash

Mirjana Bošković Smrekar
Mirjana Bošković Smrekar

Pisanje za portal Slatkopedija njezin je prvi izlet u novinarstvo, a tom poslu ju je, kao veliku ljubiteljicu slastica, privukla tematika portala.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.