Mramorni kolač

Nakon dosta vremena opet smo zavirili u bogatu riznicu recepata Nataše Pralice s bloga Natašine slastice/Kolači.biz i pronašli ovaj divan recept za mramorni kolač.

Sastojci
Biskvit
  • 4 jaja
  • 200 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 200 g brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 200 ml ulja
  • 80 ml mlijeka
  • 30 g kakaa
  • 1/2 korice od 1 limuna
  • 40 ml mlijeka
Ganache
  • 200 ml vrhnja za šlag
  • 200 g čokolade
Priprema

Bjelanjke izradite u čvrsti snijeg.

U žumanjke dodajte šećer i vanilin šećer, te izradite. Nastavite dodavati ulje i 80 ml mlijeka, sjedinite. U brašno dodajte prašak za pecivo i tako zajedno dodajte žumanjcima. Pripremljene bjelanjke dodajte, sve zajedno sjedinite pjenjačom.

Smjesu podijelite na dva jednaka dijela. U jedan dio dodajte kakao, limunovu koricu i mlijeko, sjedinite pjenjačom.

Kalup promjera 11 x 30 cm pouljite i pobrašnite. U kalup naizmjenično ulijevajte svjetliju i tamniju smjesu. Na kraju kratko prošarajte štapićem.

Stavite peći u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva oko 45 minuta, provjerite drvenim štapićem da li je pečeno.

Ostavite kolač da se ohladi.

Za to vrijeme pripremite ganache, tako da vrhnje za šlag ugrijete do vrenja i prelijete preko nasjeckane čokolade ili u kapljicama. Miješajte dok se sasvim ne istopi, a onda ostavite da se malo stegne, taman da se ne razlijeva previše.

Ohlađeni kolač nožem odvojite od stranica kalupa te ga izvrnite na podlogu.

Ukoliko se kolač na sredini malo napuhao, taj dio poravnajte.

Kolač okrenite tako da uži dio okrenete prema gore, zatim ga prelijte s ganacheom. Poravnajte paletom.

Kada se ganache stegnuo, kolač prebacite na poslužavnik ili tanjur.

Fotografija: Natašine slastice/Kolači.biz

Ispis
Slatkopedija
Slatkopedija

Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.